'Jo, Dalí' arriba al Liceu

Els dies 19, 20 i 21 d'octubre s'estrena al Liceu l'òpera 'Jo, Dalí' amb música de Xavier Benguerel i llibret de Jaume Salom

| 18/10/2011 a les 06:59h

En una entrevista a la televisió francesa, Salvador Dalí va afirmar que no li agradava la música perquè era un llenguatge pobre. Tot i això, va fer diversos intents de projectes escenicomusicals i, un segle més tard del seu naixement, el mateix artista es converteix en el protagonista d'una òpera. 440 Clàssica visita un dels últims assajos de Jo, Dalí per conèixer els secrets que l'obra amaga.


Encarregada pel Ministeri de Cultura espanyol l'any 2004, l'òpera Jo, Dalí es va estrenar el passat 8 de juny al Teatro de la Sarsuela de Madrid. La tragicomèdia composta per Xavier Benguerel i amb llibret de Jaime Salom protagonitzarà, finalment, la cartellera del Liceu barceloní entre el 19 i el 21 d'octubre.
"La cultura musical del nostre país necessita un Ferran Adrià que faci experiments." Benguerel parla així de la música contemporània, i afegeix: "El creador sempre ha d'empènyer. La música no evolucionarà si esperem que el públic estiri el carro. Jo no he estat mai un provocador, però en canvi Dalí sí que ho era, ja ho veureu".
En quatre actes, Jo, Dalí ressegueix la biografia de l'artista figuerenc, marcada per la dualitat que desprenia l'èxit públic i la llibertat de creació, per una banda, i el fracàs humà i la dependència afectiva vers la seva dona i musa Gala, per l'altra. Salvador Dalí va representar el triomf i el sacrifici en favor de la creació d'una celebritat paradoxal i desmesurada, on Gala i les seves contradiccions passionals hi van tenir un paper decisiu.

Arxivat a: 440Clàssica&Jazz