Influència

| 25/10/2011 a les 07:00h

Influència és un concepte que els estudiosos de la tradició literària espremen a fons. El crític novaiorquès Harold Bloom, en el que segurament serà el seu darrer gran llibre, analitza com les bones obres literàries, i les obres d’art en general, neixen per enfrontar-se a aquelles que les han precedit i influït.
Influència és també una paraula que els treballadors que hem de parlar sobre música popular, com que som més assilvestrats i menys rigorosos, fem anar més a la lleugera. Trobem influències a tot arreu, i si no les trobem ens les inventem.
Influència és l’humor de les pàgines de Francesc Pujols projectant-se en les composicions de certs músics catalans contemporanis: Roger Mas, Pardal Roquer, els Badabadoc, Oriol Tramvia
Influència és la fonda impressió dels discos de Miles Davis en el jove grup de Sants Elèctrica Dharma.
Influència és el sabor antillà fent xalar els gitanos catalans; una xalera de la qual en va resultar el que avui coneixem com a rumba catalana, gènere popular que ben aviat tindrà el seu propi cançoner d’estàndards.
Influència és l’harmonia i la lletra d’“El ventilador” del Gato Pérez projectant-se en “La rumba del calçot” dels Terratombats.
Influència són les mandolines i les bandes italianes ressonant en les bandes sonores de Nino Rota, i les bandes sonores de Nino Rota ressonant després en les mandolines i les bandes italianes.
Influencia (EMI, 2002), finalment, és també un disc molt bo de Charly García, gravat sota la influència de la “Influenza” de Todd Rungren.


 



Anthony Quinn i Giulietta Masina a La Strada (1954).
Arxivat a: Dies i dies