Les mil versions de La Muixeranga

Coincidint amb la declaració de les Festes d'Algemesí com a Patrimoni de la Humanitat, s'edita un recopilatori amb versions de "La Muixeranga" de tots els estils.

| 28/11/2011 a les 11:16h

"La Muixeranga", la melodia més carismàtica de les festes d'Algemesí, s'ha assumit des de fa dècades com a himne popular del País Valencià. Nova Muixeranga està a punt de publicar un recopilatori amb diverses versions, des de l'Elèctrica Dharma fins a la cobla La Principal d'Amsterdam.


Aquest matí, a Algemesí no han parat de sonar coets i de repicar campanes. El motiu és que aquesta matinada la Unesco ha declarat la Festa de la Mare de Déu de la Salut Patrimoni Immaterial de la Humanitat. La dansa i la melodia emblemàtiques d'aquesta festa, "La Muixeranga", no ha necessitat reconeixements institucionals per convertir-se en les darreres dècades en l'autèntic himne popular dels valencians.
Coincidint amb el reconeixement de la Unesco, l'agrupació Nova Muixeranga està a punt de publicar Versions de la muixeranga volum 1, un recopilatori que documenta una dotzena de versions de la peça en tota mena d'estils, des del format bàsic de dolçaina i tabal (Xavier Richart i Vicent Borràs) fins a la banda (la Banda d'Algemesí en directe al Palau de la Música de València), el rock (Bandolers), el folk-cançó (Néstor Mont), la cobla-fusió (Companyia Elèctrica Dharma), la cobla (La Principal d'Amsterdam), el jazz (Dolçtab Jazz Project), orgue (grup Ternari), etc. El disc acaba amb una versió gravada en directe al certamen de bandes d'Altea del 2006: una versió que parteix només de dolçaina i tabal, als quals es van incorporant gradualment totes les colles.
Atesa la gran quantitat de versions amb què s'han trobat, els impulsors d'aquest recopilatori, editat sense suports institucionals, van decidir fer un primer volum que ha de tenir continuïtat en el futur.

Arxivat a: Sons de la mediterrània