La proposta salvatge dels Nyandú

Tres guerrers immersos en una batalla continua per sobreviure a l'escena musical

| 13/08/2012 a les 07:00h

Falta un mes perquè els guanyadors del Sona 9 2011 donin a conèixer el seu àlbum debut, L'Origen de les Absències. Produït per Valen Nieto (Raydibaum), el disc mostra el grup osonenc en el seu estat més primitiu i natural i els confirma com una sòlida proposta power-pop de futur. 


Els components de Nyandú són tres amics que es coneixen des que eren ben petits, tres habitants de la Torre d'Oristà on hi han passat tota la vida i on han compartit tota mena d'experiències. Per a ells "el lloc determina la relació entre nosaltres, és l'espai on ens hem format com a persones, on hem crescut i viscut... I ho hem fet de manera que probablement no hauria pogut ser si el lloc hagués estat un altre". Els seus noms són Ferran Orriols (veu i guitarra), Rubèn Pujol (baix i teclats) i Roger Orriols (bateria), músics que a partir de guanyar el certamen del Sona 9 2011 no han deixat de banda ni un moment el seu objectiu: "fer notar la nostra proposta enmig de molts altres músics, gent molt més bona que nosaltres i grups que encara no són coneguts, però que qualsevol dia faran un pet i pujaran com l'escuma". Per lluitar en aquesta batalla, les cançons són les seves millors armes i l'escenari el seu indret privilegiat.

El disc
Aquest setembre sortirà a la llum la seva obra prima, titulada l'Origen de les Absències (Música Global, 2012). Els Nyandú han comptat amb la producció de Valen Nieto (Raydibaum), a qui defineixen com "a més d'una bellísima persona, un gran músic". Afirmen que "la base de la banda no ha canviat, però s'hi han afegit colors, instruments, matissos...". Encara que els seus temes siguin pop en format acústic, una cosa que no volen és amagar els seus orígens. "Som gent que venim del hardcore (...) No reneguem del nostre passat, els nostres grups de capçalera són Berri Txarrak, Foo Fighters, etc. Ara, però, tenim ganes de provar coses noves, hem crescut i en certa manera hem madurat".

Lletres que deixen marca
Les cançons de Nyandú tenen dos vessants: "n'hi ha un de sanador, per treure a fora el que duem a dins i tenim ganes d'explicar, i un altre de més reflexiu". Deixen clar que "no es tracta de posar en dubte com funciona el món, sinó d'incidir en les conductes socials". Allò que els mou a escriure és que "aquella persona que escolti una cançó es commogui, posi en dubte alguna cosa dins el seu interior". 

Vigatanisme musical
Són conscients que l'escena osonenca és ja una realitat. Arran de l'aparició de grups com La Iaia o Mates Mates, no els hi fa res que els englobin en aquesta moguda musical de comarca sota la premissa que "si ara els grups comencen a tenir ressò mediàtic, doncs encara millor perquè serà més fàcil fer camí més enllà d'Osona". Arribar a la capital no és fàcil, i per això, com diu en Rubèn, "cada dia que passa estem més convençuts que la música no és el factor més rellevant a l'hora de fer que una proposta tingui una bona difusió. De vegades és més important la imatge que ven el grup i la voluntat d'etiquetar-ho tot que no pas la música".  
Arxivat a: Enderrock