Una gran nit de #PremisEDR

Hi actuaran Els Amics de les Arts, Ja T'Ho, Macaco, Cesk Freixas + Miquel Abras, Roger Mas amb la Cobla Sant Jordi i Orxata

| 22/02/2013 a les 12:21h

La nit dels Premis Enderrock 2013 s'obrirà amb Ja T'Ho Diré i es tancarà amb Orxata. Entremig, alguns dels guardonats tant per la crítica com pel públic s'enfilaran a l'escenari. Macaco, Cesk Freixas fent duet amb Miquel Abras, Roger Mas amb la Cobla Sant Jordi i Els Amics de les Arts també actuaran als Premis Enderrock 2013. Avui també s'han fet públics els resultats de la votació popular de totes les categories (pop-rock i cançó, folk i noves músiques, clàssica i jazz). Tots pujaran a l'escenari del Teatre Municipal de Girona el dijous 7 de març. Desgranem les actuacions i alguns dels presentadors de la gala que s'han fet públics aquest matí en una roda de premsa a l'Antiga Fàbrica Estrella Damm. Les entrades per a la festa ja estan esgotades, i ja s'ha revelat qui són els guanyadors de la votació popular. Només queda saber qui és el guanyador del Premi Joan Trayter: es farà públic durant la gala dels Premis Enderrock.

Aquest migdia a l’Antiga Fàbrica Damm de Barcelona s’han fet públics els resultats dels Premis Enderrock 2013 - Premis de la Música Catalana per votació popular, amb la presència de la majoria de nominats. Els Amics de les Arts ha estat el gran triomfador de l’edició d’enguany, ja que és el grup que acapara més distincions, fins a un total de quatre: Millor artista, Millor lletra de cançó per "Louisiana o els camps de cotó", Millor videoclip per "Monsieur Cousteau" i Millor pàgina web. El segueixen, empatats a tres, Txarango, Cesk Freixas i Roger Mas amb la Cobla Sant Jordi. El veredicte final és el fruit dels vots recollits a través del diari digital www.enderrock.cat, la plataforma musical amb més audiència de l’escena catalana. Enguany la votació popular s’ha fet amb un estricte registre, i hi han participat més de 8.000 usuaris únics.

La gala de la quinzena edició dels Premis Enderrock se celebrarà el dijous 7 de març al Teatre Municipal de Girona, i inclourà un homenatge a Raimon pels seus 50 anys de carrera. Per primera vegada aquests guardons s'entregaran de manera excepcional fora de la ciutat de Barcelona, coincidint amb el 20è aniversari de la revista. Aquests guardons anuals valoren els millors artistes, discos i cançons catalans de l’any tant per part de la crítica com de la votació popular. En només 15 dies ja s’han exhaurit totes les entrades posades a la venda per assistir a l'entrega dels premis.

Les actuacions
El 23 de desembre de 2003 a Ciutadella va ser la darrera vegada que vam veure Ja T'Ho Diré tocant junts. El proper 31 de maig tornaran als escenaris amb una actuació a La Mirona (Salt). Abans, però, tenen una cita: la d’obrir la gala dels Premis Enderrock 2013.  
També serà  una de les darreres ocasions per veure en directe a Els Amics de les Arts, que al mes de març tancaran una nova gira carregada d’èxits. Entre ells, rebre de la votació popular quatre Premis Enderrock per Espècies per catalogar.

El darrer disc de Macaco és El murmullo del fuego (Warner), i és el primer cop que es decideix a compondre una cançó en català. Es titula “La república de la tramuntana”. També és la primera vegada que Macaco guanya un Premi Enderrock: el de Millor artista en altres llengües per votació popular.

Què tenen en comú Cesk Freixas i Miquel Abras? Primer els vam veure enregistrant un tema plegats, titulat “L’Empordà se’ns crema”, i des de fa ben poc, en una nova gira conjunta. El catautor de Sant Pere de Riudebitlles i el de la Bisbal d'Empordà es trobaran a l’escenari.

Roger
Mas és l’artista que més cops ha pujat a l’escenari dels Premis Enderrock a recollir guardons. El primer, l’any 1999 pel disc Casafont (Picap). El seu últim àlbum, compartit amb la Cobla Sant Jordi, ha arrasat aquest 2013 tant per part de la crítica com del públic.

Orxata
han volat des de València fins a Islàndia per gravar el seu tercer disc, titulat 3.0. Són valencians, fan electrònica, i els seus referents van des de Pep Gimeno ‘Botifarra’ fins a Chimo Bayo. Orxata és una de les formacions més trencadores del panorama musical català i amb més projecció de futur: la millor proposta per tancar la nit dels Premis Enderrock.

Reconeixements
A l’acte d'avui també s’han entregat els tradicionals reconeixements a la trajectòria de la indústria musical catalana. En aquesta edició s’ha distingit l’empresa de management i discogràfica independent Music Bus (10 anys), les sales Sidecar (30 anys) i Harlem Jazz Club (25 anys) de Barcelona, la promotora musical Concert Studio (15 anys) i el segell Columna Música (15 anys). En parla també Lluís Gendrau en aquest article d'opinió.

Arxivat a: Enderrock