El Sona 9 més viu i popular

| 27/08/2013 a les 07:00h

[Editorial de l'Enderrock 214, agost del 2013]
De la tretzena edició del concurs Sona 9 en podríem destacar molts aspectes diferents, però si ens haguéssim de quedar amb una única idea faríem servir un adjectiu: popular. Els tres mitjans organitzadors del Sona 9 2013 –Enderrock, Televisió de Catalunya i Catalunya Ràdio– han redoblat l’aposta per la participació del públic, que enguany ha estat encara més determinant: en primer lloc, el vot popular a través d’internet ha estat clau per seleccionar cinc dels grups que van participar als quatre concerts preliminars celebrats a l’Antiga Fàbrica Damm, que van ser escollits a partir dels 5.000 vots registrats al web del concurs. Així mateix, el vot del públic emès durant les preliminars en directe també ha estat decisiu per elegir cinc dels deu noms que han passat a la tercera fase semifinal, i que juntament amb cinc artistes més escollits pel jurat hauran d’afrontar les proves en directe que es faran als festivals Acústica de Figueres, Mercat de Música Viva de Vic i BAM de Barcelona.

Des del punt de vista estilístic, una audició dels 160 grups que participen al concurs permet constatar que el Sona 9 no és un territori apte només per a propostes de pop-folk. Tot i que aquest estil ha marcat les últimes edicions i continua sent el que més predomina, enguany s’ha notat un increment dels grups de cançó, rock i altres estils com l’electrònica o la fusió. Barcelona segueix sent el principal planter de bandes: més de la meitat de grups i solistes que es presenten al Sona 9 són de comarques barcelonines, seguits en aquesta edició de les de Girona amb un 16% dels inscrits.

El Sona 9 es consolida com la gran plataforma imprescindible per a les bandes emergents del país que canten en català, gràcies al suport dels Departaments de Cultura i Joventut de la Generalitat de Catalunya, el patrocini d’Estrella Damm, que es reforça com el principal actor per a la difusió i potenciació de la música i la cultura del país, i la col·laboració de l’Agència Catalana de Notícies, les Cases de la Música, els festivals Acústica, MMVV, BAM i Fira de Vila-seca i el Club TR3SC. Endavant i força al Sona 9 perquè guanyi la música!

Arxivat a: Dies i dies