Música de difunts

30 cançons sobre mort, terror, cementiris, sang i panellets

| 31/10/2013 a les 07:00h

L'1 de novembre se celebra Tots Sants, vigília del dia dels difunts. Tot i que el clima estival dels darrers dies no hi acompanyi, ja és temps de catanyes i moscatell. Tant si sou dels que celebreu la Castanyada com dels que us emocioneu amb Halloween, Enderrock us proposa una llista amb 30 cançons de mort, terror, destrucció, cementiris, sang, fetge i panellets. 


1) “Tinc fam de fu”
Lax’n’Busto – Vas de punt... O què!!! (Zebra, 1989)
El primer èxit de Lax’n’Busto, inclòs al seu primer disc. Sang, fetge i vísceres en una oda al canibalisme que va tenir també un popular videoclip.



2) "Mort d'un heroi romàntic"
Manel – Atletes, baixin de l'escenari (DiscMedi/Warner, 2013)


El darrer disc de Manel inclou aquest conte de ressonàncies gòtiques que sembla extret d'un relat d'Edgar Alan Poe. El protagonista de la cançó, aparentment ambientada a la Barcelona de final del segle XIX, és un poeta romàntic que apareix mort misteriosament en una pensió barcelonina. 

3) "Testament"
Kitsch – Kitsch 10 (autoeditat, 2008)


La discografia del grup de Banyoles està plena de cançons impregnades de ressons foscos i apocalíptics. Entre la seva producció més recent destaca aquesta peça, escrita en clau de testament musical i ideològic. 

4) "El xiprer"
Joan Colomo – Producto Interior Bruto, vol. 2 (BCore, 2012)


El xiprer és l'arbre més característic dels cementiris. El cantautor d'ànima punk Joan Colomo s'inspira en el seu perfil per donar forma a una peça en clau de balada acústica, amb el decorat d'un funeral com a teló de fons. 

5) "El ganivet"
Roger Mas – A la casa d'enlloc (Satèlite K, 2010)


La crònica d'un crim passional? Una història de violència de gènere? El cantautor de Solsona transita per l'esmolada fulla d'un ganivet en aquesta cançó de múltiples interpretacions. El revers de la cançó –des del punt de vista de l'assassí– és el següent tall del disc, "Ara pla". 

6) "La mort de l'avi"
Joan Manuel Serrat – Ara que tinc vint anys (Edigsa, 1967)

Cançó inclosa al primer EP del cantautor del Poble Sec, publicat l'any 1965, i posteriorment recuperada per al seu debut en format LP. Una història de ressons costumistes que demostra el mestratge del cantautor en aquest gènere. 

7) "Taüt"
Anímic – Hannah (BCore, 2011)

Tota la producció d'Anímic està farcida de cançons on la mort té un paper molt present. Només cal repassar-ne els títols: "La mort i el punyal", "Howlin' zombie", "Skeletons", "La mort i el riu"... N'hem seleccionat "Taüt", peça de lletra tètrica amb ressons hawaians i un videoclip que és tota una invocació.



8) "Les creus vermelles"
Sangtraït – Contes i llegendes (Picap, 1993)


En una selecció de cançons sobre la mort no hi podria faltar Sangtraït, amb una discografia farcida de camps de batalla infestats de cadàvers i esperits tenebrosos i diabòlics. Un bon exemple és "Les creus vermelles", que dibuixa un panorama devastat després d'una gran guerra. 

9) "Castanyada"
Guillamino – Atzavara (BankRobber, 2007)


Un bon exemple del vessant discotequer i ballable del polifacètic Guillamino, extret d'un dels seus primers treballs, el seminal Atzavara. Loops implacables en format de castanya electrònica. 

10) "Illa Maria"
Tots Sants – Màxima audiència (Picap, 1993)

Si aquesta és una llista per al dia dels difunts no hi podia faltar el grup mallorquí de rock dur Tots Sants, una rara avis en l'escena del pop-rock dels noranta. "Illa maria" és una de les seves peces més populars. El cantant del grup, Xavier Ramis, va morir l'any 2011 als 46 anys d'edat. 


 


Arxivat a: Enderrock