Mor Joan Vergés, un dels grans poetes de la Cançó

La seva obra es va popularitzar a partir de les musicacions de Toti Soler al disc 'Liebeslied'

| 24/02/2014 a les 18:13h

El poeta Joan Vergés ha mort avui a Barcelona als 85 anys d'edat. La seva obra va lligada als inicis de la carrera en solitari de Toti Soler. El músic resident a Palau Sator va musicar sis poemes seus al disc Liebeslied (Edigsa, 1972), entre els quals la cançó "Em dius que el nostre amor".


Toti Soler
(aleshores Jordi Soler) va enregistrar l'any 1970 un senzill amb dues cançons sobre poemes de Joan Vergés: Hi ha gent / Em dius que el nostre amor (Sol-1). Un any més tard, i com a membre d'Om, va gravar el senzill Vindrà la llum / Waiting for Godot (Edigsa, 1971), amb una adaptació del poeta a la cara A. A l'LP Liebeslied (Edigsa, 1972), un dels treballs referencials de la música catalana dels setanta, Toti Soler va posar música a "Amiga callada", "No em val haver viscut", "A voltes en el cor", "Deuen ser grisos els teus ulls", "Petita i blanca" i "Em dius que el nostre amor". Aquesta última cançó va ser reinterpretada per Maria del Mar Bonet a L'àguila negra (Bocaccio Records, 1971), per Quimi Portet al seu segon disc en solitari, Hoquei sobre pedres (Chrysalis, 1997), per Rafa Xambó a Cançons de la memòria trista (Picap, 2006), per Marc Parrot a 50 anys de la Nova Cançó (Música Global, 2009), i per Ester Formosa & Adolfo Osta a La vida, anar tirant... (Ventilador Music, 2013). Ovidi Montllor i el grup Prats també van reversionar l'adaptació de Toti Soler de "Petita i blanca" a Bon vent i barca nova (Ariola, 1979) i a Pla B (BCore Disc, 2012), respectivament. Toti Soler va enregistrar de nou diversos d'aquests temes a Cançons (TO / K. Industria Cultural, 2000).

Joan Manuel Serrat també va recórrer als versos de Vergés al disc Per al meu amic (Edigsa, 1973); el cantant del Poble Sec va musicar "El vell", amb els arranjaments d'Antoni Ros-Marbà.

Maria del Mar Bonet
va versionar, anys més tard, "Comiat a un amor adolescent" al disc homònim (Edigsa, 1974), il·lustrat amb un dibuix de Joan Miró, i els menorquins Uc van adaptar "Provem altra vegada" a Una ala sobre el mar (Puput, 1979).

Alguns poemes de Vergés també van ser musicats en l'àmbit de la música clàssica per Lluís Folch, i interpretats per Alícia Ferrer o Júlia Arnó ("M'avindria a l'oblit", "Si ja no goses" o "Ara és trist"). El cantautor Joan Vergés Porter també ha adaptat poemes de Joan Vergés en la seva carrera com a cantautor (com "Ai, Mariona"). 

Arxivat a: Enderrock