Propostes per a un nou 'estat' musical a l'Anuari 2014

El balanç del 2013 es tanca amb més públic i més espectadors, mentre cau la facturació a la indústria musical

| 23/07/2014 a les 12:30h
Arxivat a: Enderrock
L’Anuari de la Música 2014, coeditat per Grup Enderrock i l’Associació Professional de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya (ARC), s’ha presentat avui dimecres en roda de premsa a la seu de la SGAE de Barcelona. Entre les dades més significatives de l'estudi –que es publica des del 2001– destaca com a tema central l'anàlisi que fa el sector musical català sobre un nou 'estat' de la música, a més del balanç anual amb estadístiques, articles de valoració amb gràfics i rànquings complementats amb articles d’opinió i entrevistes amb les veus més representatives. L'Anuari reflecteix que els catalans escolten menys música i van a menys concerts, tot i que es registra la més gran producció de discos en català. Pel que fa a les administracions públiques catalanes, pateixen la pitjor reducció de la història pel que fa a inversió en el sector musical.
 Portada Anuari 2014

Els agents del sector musical català plantegen en la tretzena edició de L'Anuari (que ja es pot adquirir a través de l'iQuiosc.cat) un paquet de propostes per a un país que vol garantir l'accés a la cultura, la competitivitat de les empreses, la llibertat dels creadors i un replantejament de l'IVA cultural en un nou ‘estat’ per a la música. Una vintena de veus representatives del món cultural i musical (artistes, polítics, representants, mànagers i periodistes) expressen el seu model d'estat ideal per a l’escena musical, i participen en un debat sobre la relació entre indústria musical i administració, la regulació de les subvencions i ajudes, la difusió dels creadors i la legislació musical del sector i la gestió dels drets dels artistes.

RESUM DADES ANUARI 2014
Consum de música
• Els catalans escolten menys música habitualment (del 93,5 cau al 87,1%) i assisteixen a menys concerts (del 33,8 cau al 29,8%), segons dades del Baròmetre de la Comunicació i la Cultura. La meitat dels catalans escolta música cada dia, mentre el 7 de cada 10 no va anar a cap concert el 2013.
El Camp de Tarragona (93,7%) és la demarcació on s'escolta més música, i les Terres de Ponent és on més gent va a concerts de música en directe (46,5%). Per contra, les Terres de l'Ebre se situen a la cia dels melòmans, amb menys oients de música (75,3%) i amb menys assistents a concerts (16,5%).
• L'escolta de música en català, sobretot a la ràdio, es redueix al 7,9% –3 punts menys que el 2011– i l'assistència a concerts de grups en català cau també al 26,5%, vuit punts menys que l'any anterior.
 
Més concerts per a més espectadors, però menys facturació
• Les bones notícies són la recuperació d'espectadors a concerts en un 43% respecte l'any passat i el creixement de l'oferta de concerts (+16%), segons les dades de l'associació professional ARC. L'increment de l'oferta, no es veu reflectit en la facturació, que baixa (-14%), per tercer any consecutiu.
• Després de tres anys de xifres a la baixa, l’ingrés per drets d’autor el 2013 ha mostrat una dinàmica a l’alça. Segons SGAE, els ingressos han augmentat a Catalunya (+8,5%) i a Balears (+7,6%), però en canvi han descendit de nou al País Valencià (-30,5%).
 
El context institucional no ajuda
• Les ajudes públiques de la Generalitat de Catalunya destinades a la música han baixat un 42,8% durant el 2013, sumat a l'impacte negatiu que arrossega el sector degut a l'aplicació l'any passat de l'IVA del 21% als espectacles.
• Les administracions públiques han registrat la pitjor caiguda de la història pel que fa a inversió al sector musical. Dels 8,5 milions del 2011 s'ha passat a 3,9 el 2013, en una retallada que representa un 54% menys de suport al sector musical.

La bombolla de festivals i grans concerts manté el tipus
• La capacitat dels grans festivals per atraure espectadors ha crescut el 2013. La meitat de festivals guanyen públic i apareixen nous festivals multitudinaris. Les 30 principals cites pop analitzades incrementen un 16,2% de públic i assoleixen la xifra de 2.010.000 assistents.
• Encapçalen el rànquing de festivals de pop amb major assistència d'espectadors el Mercè Música, a Catalunya, i els festivals Arenal Sound i el Rototom Sunsplash (al País Valencià), seguits del Primavera Sound, el FIB i el Sónar.
 
Els locals musicals guanyen públic, amb menys concerts
• La xifra de públic a les sales catalanes augmenta un 2,9% i supera els 1,2 milions espectadors. La major incidència es constata als equipaments de fora de Barcelona, on l'assistència creix un 11,7% de mitjana, després d'una darrera temporada molt negativa.
• La programació s'ha racionalitzat, de manera que s'han eliminat 1 de cada 5 bolos, amb una reducció del 4,9% dels bolos, sobretot a causa de la pujada de l'IVA i la manca d'ajudes institucionals.

Circuits: any d’alts i baixos
• El 2013 s'ha reinvertit la tendència a la baixa d'espectadors als circuits catalans, i ha pujat un 32,2% respecte a la temporada anterior. Contràriament, la xifra de concerts als circuits ha tornat a decaure el 2013 amb un significatiu 22%. La mitjana per assistència a concerts creix de 208 a 353 persones.
• Els circuits de la Diputació de Barcelona augmenten en espectadors i concerts, mentre els de la Generalitat minven, especialment en la xifra de concerts programats. Neix el Curtcircuit, per reconèixer l'esforç de les sales (37 concerts per a 8,761 persones), mentre que GPS es redueix a la meitat.

Situació delicada per als auditoris
• Cau en picat la xifra de públic i concerts. Els principals auditoris catalans han reduït un 6,7% la programació de concerts, i encara més contundent ha estat la davallada de públic, que ha baixat un 18%, el mateix volum que l'any anterior.
• La mitjana d'assistència a concerts als auditoris catalans s'ha reduït a 804 espectadors per sessió, 111 menys que la temporada anterior. El total d'espectadors ha descendit fins a 1,2 milions, respecte als 1,4 que es van registrar el 2012.
 
Els mercats i fires passen un bon moment
• Els principals mercats, fires i festivals Pro presenten dades positives el 2013, amb destacats estudis d’impacte econòmic i un creixement del 18% de professionals. Gairebé 8.000 acreditats del sector assisteixen a les principals cites, gairebé la meitat estrangers (46,1%) i un 12% de la resta de l'Estat.
• El volum de negoci de fires i mercats catalans arriba als 6 milions d’euros en contractes artístics i l’obertura a mercats estrangers és cada cop més destacada. Les fires aposten per la internacionalització del producte català.
 
Producció històrica de discos en català, però menys facturació discogràfica
• A diferència dels bons resultats assolits els 3 anys anteriors, l'any 2013 ha disminuït un 26,7% la facturació del sector discogràfic  català. La principal causa ha estat la davallada de les vendes en format digital, que s'ha reduït un 39,1%.
• S’ha produït un espectacular creixement d’edicions en català, que han augmentat un 36%, assolint un rècord històric de 763 referències respecte a les 563 de l’any anterior. La publicació de discos en català augmenta en pop-rock (+63%), cançó d'autor (+29%), jazz (+12,7%) i públic familiar (+3,8%), mentre disminueix en folk (-14,5%) i clàssica (-15,7%).
• Cinc discos de platí i tres discos d'or d'entre els més venuts de la música catalana durant l'any 2013.   El disc de la Marató, Sergio Dalma, Club Súper 3, Polseres Vermelles i Manel encapçalen el rànquing dels discos més venuts.
 
Orquestres i conjunts recuperen espai a les festes majors
• Després d'un llarg període d'incertesa, la programació de grans orquestres de ball ha crescut un 3%, respecte a la temporada passada, gràcies al lideratge de bolos de La Selvatana, La Principal de la Bisbal i Maravella, que han superat el centenar de contractacions.
• Els conjunts i grups de versions també han vist créixer el nombre de bolos, amb un augment del 10,7%, en un rànquing que lidera per primera vegada el popular Hotel Cochambre, amb prop d'un centenar de dates.
• Pel que fa als festivals especialitzats, augmenten els espectadors als certàmens de cançó (+24,4%) i espectacles de públic familiar (+31,8%), però es redueixen els assistents a concerts i cicles de música folk (-18,2%) i de jazz (-5,3%).  
 
La presentació de l'Anuari de la Música 2014 ha anat a càrrec del president d'ARC (Associació Professional de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya), Jordi Gratacòs; el director editorial de Grup Enderrock, Lluís Gendrau, i el director general de Creació i Empreses Culturals, Jordi Sellas. També hi han intervingut representants de tots els sectors i entitats musicals catalanes: ASACC (sales), APECAT (discogràfiques), EMIPAC (escoles), MUSICAT (músics) i ACATAM (Acadèmia Catalana de la Música).