Els músics s'acomiaden
de Peret

Inunden la xarxa amb records

| 28/08/2014 a les 10:20h

Milers de piulades han saltat a la xarxa les darreres hores per acomiadar-se del 'rei de la rumba', mort aquest dimecres a Barcelona. Les reaccions dels artistes catalans i de la resta de l'Estat han vingut de tots els àmbits, tant des de l'escena rumbera catalana com de representans de qualsevol altre estil musical, fins al punt que #Peret va ser TT al llarg de tota la tarda i nit d'ahir. Des de Txarango fins a Estopa passant per Brams, Marina Rossell o Fermin Muguruza.
 Peret i Marina Rossell als Premis Altaveu Foto: Xavier Mercadé

Avui el Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona acollirà la capella ardent de Peret, des de les 11 h i fins a les 21.30 h. És el comiat del rei de la rumba, que va morir ahir dimecres a causa d'un càncer. La seva mort ha tingut mil i una respostes de músics d'arreu, que han volgut mostrar el seu condol.

El grup rumber de Cornellà Estopa va ser un dels primers a reaccionar: "Tod@s los rumber@s ke kedamos, ke somos mux@s, nunca olvidaremos a ". Els germans Muñoz van col·laborar al disc de tribut Peret, rey de la rumba (Virgin, 2000) gravant amb Peret el tema "Lo mato", i han escrit també un article que publica avui el diari El Periódico: "El rey ha muerto. La rumba llora" . Sorprenentment, a la seva piulada van respondre uns altres músics, La Oreja de Van Gogh, amb una desafortunada dedicatòria: "Hey, , ahora solo quedáis vosotros. Cuidaros bien, ¿eh?".

En aquest mateix sentit, el compte de twitter de Brams anunciava fa uns dies: "Força, Peret, tu ets l'únic rei al qual rendim vassallatge!". I en la mateixa línia, el cantant del grup Francesc Ribera 'Titot' declarava ahir la seva admiració pel rumber a la xarxa: "Peret, company, l'arròs que teníem pendent a l'Empordà l'aniré a fer sol i brindaré per tu. Gràcies per tot el teu art i el teu mestratge". El músic basc Fermin Muguruza s'afegia també al record pel rumber, amb qui va cantar, amb aquest text en castellà i euskera: "Espera un momento Peret! Itxaron une bat!!! Hasta pronto maestro. Laster arte maisua...".

Per la seva banda, La Pegatina va llançar el clam: "Ha fallecido PERET! Que descanse en paz y que siga sonando su rumba allá donde vaya!", mentre en declaracions al diari Ara el cantant Adrià Salas confessava: "Peret va ser un mestre. Vam néixer i créixer escoltant les seves cançons; va fer molt de bé per a la integració gitana, la rumba i el folklore català". A més, també ironitzaven sobre la seva anunciada mort abans d'hora: "Y no estaba muerto no no... estaba tomando cañas!! Grande Peret!!". Per la seva banda, el rumber català també ha estat una influència per a Txarango, que al mateix mitjà reconeixia: "Moltes de les coses que fem són culpa seva: L'alegria, l'esperit de fer ballar la gent i de celebrar la vida", segons el cantant de la formació, Alguer Miquel, que afegia: "Tots intentem tocar la guitarra com ho feia ell".

Des de l'àmbit de la rumba catalana, el músic, cantant i productor Sicus Carbonell, ànima de Sabor de Gràcia, es despertava així: "Hoy un día muy triste para mi, nos deja el Padre de la Rumba el Tío Peret. Del escenario al Reino del Señor. Dtbm!". El jove grup rumber de Sants La Màlaga també va recordar el mestre: "Gràcies per la teva música! Gràcies per la teva ajuda i suport. Gràcies per tot, REI!". Per la seva banda, l'entitat Foment de la Rumba Catalana - FORCAT també va fer un comunicat oficial: "Lamentem comunicar el traspàs de Pere Pubill Calaf "", el principal referent de la ".

Dyango –amb qui va compartir cartell al Concert per la Llibertat– deia a Rac1: "Dyango: "Com a músic puc dir que Peret va ser l'autèntic rei de la rumba catalana"". Un comentari que va merèixer tuits irònics com el de : "Pujol ens estafa, Peret ens deixa... Només ens queda Dyango...". La cantautora Marina Rossell –que va compartir els darrers Premis Altaveu 2013 amb Peret – també es va voler afegir al comiat: "Peret sempre t'estimaré! Descansa en pau estimat amic meu"; de la mateixa manera que ho va fer Sílvia Pérez Cruz amb un senzill "Feliz viaje ". El seu antic grup, Las Migas, igualment s'afegia al condol: "Adiós al grande de Peret! Que su música no deje de sonar entre nosotros! ¡¡Besos al cielo!!".

 Peret, Txarango i Marina Rossell als Premis Altaveu Foto: Xavier Mercadé

El jove cantautor, també d'aires rumbers, Cesk Freixas, li va dedicar aquest missatge: "Et trobarem a faltar. I seguirem cantant-te. Gràcies per la rumba. Fins sempre, Peret". En un altre aspecte, la cantautora vallesana Ivette Nadal es mostrava especialment crítica amb l'actitud dels mitjans per haver anunciat abans d'hora la mort de Peret: "Una mica cansada d'aquells mitjans que prioritzen ser els primers a treure notícies abans que el contingut sigui veritat". El músic Yacine Belahcene –creador de Cheb Balowski i Nour– va escriure també parlant del llegat de Peret: "I enredant per allà i enredant per aquí d'aquesta manera em va pujar a mi". Finalment, Amparo Sánchez 'Amparanoia' clicava un escuet "Hasta siempre Maestro".

La periodista Txe Arana el va recordar amb la poètica frase "S'obren les portes del cel per rebre el rei de la rumba catalana!", i el músic i poeta Martí Sales reblava: "Després d'El Pescaílla, el més gran. DEP, Peret. 'Tu tienes cuchillo, charlatán: yo tengo pistola'." La revista Mongolia es va fer ressò, de manera crítica, de les manifestacions del ministre de Cultura espanyol José Ignacio Wert: "Wert ha lamentado la muerte de Peret diciendo que creó un nuevo género, justo lo que él impide con sus políticas en Cultura". I la periodista i escriptora Maruja Torres l'assenyalava d'aquesta manera: "El padre fue Antonio González, el Pescadilla. Peret fue su primo. Muere Peret, el padre de la rumba catalana". I, des de Catalunya Nord, l'escriptor Joan-Lluís Lluís aprofitava per fer una reivindicació de cara a la V de la Diada: "En homenatge al mestre , que no podrà veure el seu país lliure, l'11 de Setembre hauríem de cantar una rumVa".

El compte personal del popular Alejandro Sanz resava "Buen viaje Peret. Felicidades por tu vida", mentre que la petita de la saga Lola Flores i Pescaílla, Rosario, escrivia al seu compte: "Se nos ha ido PERET Maestro de la Rumba Catalana. Fuerza y Luz para su familia Nunca olvidaremos su Cante y la Alegría q nos dió". Un comentari que va provocar tuits com aquest d'@EvaTriana: "Cómo gitana me sentio dolida con las palabras de otra gitana, señorita Rosario Flores. no era 'Maestro de la Rumba Catalana' era el rey". També s'hi va afegir el compte oficial de Raphael: "Se nos fue Peret, Grande Grande!! Te recordaremos siempre! Buen viaje!!".

Des de l'àmbit polític també es van recollir diverses reaccions. Així, el periodista i candidat d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Alfred Bosch, piulava: "Barcelona és poderosa, Catalunya té molt poder. I Peret també; amb ell puja la Rumba al Cel". El diputat de la CUP David Fernández des del seu compte penjava: "Rumba de dol". El regidor de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana, apuntava: "Peret és l'alegria vital de la rumba catalana, la banda sonora de la BCN del 92 i la il·lusió d'aquest país per creure en un futur lliure". L'Ajuntament barceloní ha instal·lat avui al Saló de Cent la capella ardent del cantant rumber, que estarà oberta al públic fins a dos quarts de deu del vespre. El funeral serà aquest divendres i tindrà un caire privat.

L'expresident del Barça, Joan Laporta, li dedicava aquest tuit: "Descansi en pau, Peret. Gràcies per tanta alegria. Visca la rumba catalana, visca Catalunya i visca el Barça!"; mentre el sociòleg Salvador Cardús li dedicava aquest apunt: "Aquest 11S cantarem tant com faci falta el 'Catalunya té molt poder, Catalunya és poderosa...' en homenatge a Peret".

Igualment, la mort de Peret ha provocat algunes piulades anticatalanistes. I també, respostes: "Españolistas que dicen haber renegado de Peret por su soberanismo y que gozan de los españolísimos Beatles, Coldplay…", d'.
Arxivat a: Enderrock