Comença la Fira Mediterrània

Els concerts imprescindibles de la cita de Manresa

| 09/10/2014 a les 07:00h

Aquest no ha estat un estiu fàcil. Peret havia d'inaugurar la Fira Mediterrània, com a artista convidat, amb un espectacle que implicava la participació de diversos col·lectius infantils i de gent gran. Malauradament, la mort del rei de la rumba catalana ho farà impossible. Aquesta edició se celebra en honor a la seva memòria, que ressonarà en les més de 300 activitats, amb 107 grups i companyies i 17 espais escènics. Et fem cinc cèntims dels concerts que val més que no deixis escapar...

Massilia Foto: Arxiu Enderrock

L'essència mediterrània
L'espectacle que s'ha triat per suplir Peret als barris és Revetlla mediterrània, que aplega a l'escenari el grup català La Troba Kung-Fú i la banda de la Unió Musical d'Alaquàs, del País Valencià, en un espectacle que es va estrenar aquest estiu al festival Grec de Barcelona. "És en certa manera coherent oferir un espectacle que incorpora un dels grups que han recollit en part el llegat de  Peret  –apuntava el director artístic de la Fira, David Ibáñez– i que és tota una celebració del que ens uneix i el que ens diferencia a la Mediterrània Occidental." Aquesta edició de la Fira estarà dedicada a la memòria de  Peret. Entre altres recordatoris, les falques anunciadores d'activitats estaran precedides d'uns compassos d'"El mig amic", una de cançons més entranyables del rumber mataroní. L'espectacle  Revetlla mediterrània se celebrarà dijous 9 a les 21 h a la Taverna Damm.

Concurs Sons
La setena edició del Concurs Sons de la Mediterrània ja té finalistes: Mox, Guillem Roma, Rot i El Senyor Sequâh. La final tindrà lloc a l'Envelat Damm de la Fira el dijous 9 d'octubre a partir de les 22.30 h, i durant els dies següents a la cita manresana es revelarà quina és la proposta guanyadora d'aquesta nova edició. 

El millor intèrpret vivent de kora
Toumani Diabaté
és tot un geni de la música africana, mundialment reconegut com el millor intèrpret vivent de kora. El músic de Mali ha aconseguit reconeixement internacional gràcies al gran mestratge executat amb l’instrument de corda. Amb una tècnica versàtil, no només interpreta peces de música africana, sinó que també ha participat en projectes interculturals amb músics de flamenc, blues, jazz i altres estils. Al seu currículum hi ha col·laboracions amb Ketama, Taj Mahal o Björk, a més de l’emblemàtic guitarrista malià Ali Farka Touré. A la Fira Mediterrània presentarà un àlbum de duets amb un altre Sidiki: el seu fill, emergent estrella d’aquest instrument africà de 21 cordes. El diàleg en directe entre els dos membres de la dinastia Diabaté promet ser una de les fites artístiques de la cita de Manresa: serà dissabte 11 a les 18 h al Teatre Conservatori.


El pop i la tradició en format XXL
La iaia presenta l’espectacle La iaia XXL, una mirada sorprenent a les cançons del seu seu nou disc, On és la  màgia? (Música Global, 2014). La nova proposta del grup neix fruit de la col·laboració establerta amb la Cobla Bisbal Jove. En total són quinze músics a l’escenari interpretant el repertori del segon treball del trio osonenc vestit amb una sonoritat espectacular gràcies als arranjaments fets per Xavier Molina. Amb XXL les cançons de La iaia s’atreveixen a caminar per una ruta inèdita en què es donen la mà la música pop i la sonoritat més genuïna de la tradició catalana. La Cobla Bisbal Jove aposta per la barreja de tradició i innovació i per acostar la formació a nous públics, a través de la fusió amb diferents gèneres musicals. És un concert per a gent melòmana i mancada de prejudicis. Arran de la la gran quantitat de músics que comporta aquest projecte, no és fàcil trobar-lo programat. Això el converteix en un dels concerts imprescindibles de la Fira d'enguany: serà divendres 10 a les 22.30 h al Teatre Conservatori.



Trenta anys fent reggae

Aquest 2014 el grup marsellès per excel·lència, Massilia Sound System, celebra 30 anys de singladura, una cita en el calendari més que remarcable i que la banda aprofitarà per editar un nou disc d’estudi i reprendre la carretera amb un nou espectacle i gira amb l’explícit títol de Massilia. Massilia Sound System canta a la seva Marsella, esclar, i a la festa i l’amor però també a tots els seus alts i baixos i les seves lluites. Utilitza de manera indistinta el francès i l’occità per enviar els missatges. No oblidem, però, que la gairebé mil·lenària llengua d’oc és un recurs que Massilia utilitza no pas com a confinament regionalista, sinó com a veritable espai de llibertat: una eina creativa amb infinitat de possibilitats, com ho és la música reggae. Enguany veurà la llum un nou disc d’estudi, el vuitè de la seva trajectòria, que vol tornar a incidir en l’esperit festiu que sempre els havia caracteritzat. És tot un luxe tenir-los formant part de la secció Estepa Mediterrània, precedits per un dels grups revelació de la fusió pop valenciana, Aspencat . Serà disabte 11 d'octubre passada la mitjanit a la sala Stroika.

La clausura essencial
Marcel Casellas i la seva Cobla Catalana dels Sons  Essencials és un espectacle que fusiona les sonoritats i el color de la cobla amb percussions i ritmes d’arreu de la Mediterrània. La banda sonora uneix melodies que van de la rumba al ball pla, la sardana, els ritmes trencats, la jota o el contrapàs, sense deixar de banda el folk melòdic. La CCSE serà protagonista de la gran Festa de Cloenda de la Fira a la Taverna Damm, amb una actuació que tindrà el seu segon treball d’estudi, Terra d’espores (Picap, 2014), com a eix vertebrador i  Miquel Gil i la Unió Musical del Bages com a convidats. Serà diumenge 12 a les 20 h.

Arxivat a: Enderrock, fira, comença, Manresa, Fira Mediterrània, mediterrània