La Mediterrània i més enllà

Toumani Diabaté es llueix amb el seu fill en la segona jornada a la Fira Manresana

| 12/10/2014 a les 14:04h

El concert del korista malià Toumani Diabaté amb el seu fill al Teatre Conservatori va ser un dels plats forts d'aquest dissabte 11 d'octubre a la Fira Mediterrània.


Sense gairebé paraules i amb només dues kores, Toumani Diabaté i el seu fill Sidiki van connectar amb el Teatre Conservatori i van desplegar un encantador concert ple de vituosisme i expressivitat. També van connectar amb la gent que feia sobretaula a la Taverna Borja Penalba i Francesc Anyó, revisant els carnosos i vitals poemes de Vicent Andrés Estellés.
A la mateixa Taverna, una estona més tard, va presentar-se Folkmus, jove orquestra de músics de folk de diversos països (Catalunya, Estònia, Portugal, Grècia, Itàlia...) que ha anat assajant els darrers dos anys gràcies a un projecte de la Unió Europea, i que a la Fira van presentar el disc que han gravat com a culminació del projecte.
El Sielu es va poder descobrir un altre valor prometedor, Pere Martínez, jove cantaor forjat al planter del Taller de Músics i exponent del prometedor i format flamenc que s'està fent a Barcelona. I tot seguit a pocs metres, al Teatre Conservatori, l'emblemàtica formació pirinenca El Pont d'Arcalís presentava el seu nou repertori, centrat en la música popular de les Valls d'Andorra i bastit amb la col·laboració de l'escriptor Albert Villaró.
Mentrestant, a la sala gran del Kursaal, els dervixos giròvags de Damasc, acompanyats del refinadíssim Ensemble Al Kindi, van impactar el públic amb els seus balls i rituals, un dels més especials en el divers panorama de les músiques místiques sufís.
Aquest diumenge 12 d'octubre, la Fira Mediterrània viurà la seva darrera jornada, especialment orientada a les activitats organitzades per les entitats de cultura popular. Al vespre, la Cobla Catalana dels Sons Essencials, capitanejada per Marcel Casellas amb Miquel Gil i Llibert Fortuny com a convidats especials, oferiran la Festa de Cloenda a la nova Taverna Damm - Cuines del Món, una de les novetats d'aquesta edició pel que fa als espais.

Continuïtat a l'octubre

En la roda de premsa de valoració de la Fira, el Director General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals, Lluís Puig, ha valorat positivament els dos grans canvis d'aquesta edició, la nova ubicació en el calendari i la nova organització dels espais escènics, amb la sala Stroika incorporada a la programació oficial. Puig també ha confirmat que la Fira del 2015 es tornarà a fer a l'octubre, tot i que encara s'han d'acabar de concretar les dates.
Per la seva banda, el director artístic de la Fira, David Ibáñez, ha explicat que s'han acreditat a l'esdeveniment un total de 1053 professionals, i ha volgut destacar especialment el valor artístic de les propostes de La Troba Kung-Fú amb la Unió Musical d'Alaquàs, el funambulista Pierre Déaux, la trobada entre la cobla i el hip hop amb la companyia Kulbik i la Cobla Sant Jordi, Eliseo Parra, La iaia amb la Cobla Bisbal Jove, Toumani Diabaté, la Big Band Basket Beat Barcelona, l'espectacle Despertaferro Tocatta i els històrics occitans Massilia Sound System.
Arxivat a: Enderrock, Fira Mediterrània