10 anys de Raydibaum

Ho celebraran el dijous 27 de novembre a la sala Music Hall

| 21/11/2014 a les 07:00h

Ja fa una dècada que Valen Nieto (veu i guitarra), Pep Rius (guitarra), Ricard Monné (bateria), Dan Foz (baix) i Ramon Beltran (teclats) van publicar les primeres cançons de Raydibaum, Grided elephant (Cydonia, 2004). Aquest any presenten el cinquè treball Estructures sota terra (Right Here Right Now) i per celebrar els deu anys de trajectòria actuaran d'aquí a una setmana a la sala Music Hall de Barcelona. Per anar escalfant motors, repassem deu moments clau de la banda de pop-rock. 
Raydibaum Foto: Juan Miguel Morales

1) El primer concert
La data del primer concert de Raydibaum és el 22 novembre del 2003: "El nostre primer concert va ser a la sala DejaVú telonejant  Bondage. Nosaltres sempre comptem l'existència del grup a partir de la sortida del nostre primer EP l'any 2004, però el novembre de l'any anterior va ser la primera vegada que vam pujar junts a l'escenari", explica Valen Nieto, el cantant.

2) El primer enregistrament
Debuten discogràficament l'any 2004 publicant els cinc temes de l'EP Grided Elephant (Cydonia Records). Hi ha un parell de cançons d'aquest disc que després van formar part del seu primer llarga durada. Una mostra de les intencions musicals de la banda d'indie-rock: el so iniciàtic de Raydibaum.


3) La gran capsa: el llarga durada
Ha arribat el moment: Raydibaum publica el seu primer llarga durada, The Biggest Box (Aloud Music, 2005), completament en anglès i amb un so indie-rock amb la veu de Valen Nieto al capdavant. Que comenci la festa!


4) Canvi d'etapa
Al setembre del 2008, dins el marc del BAM, Raydibaum fan un concert molt especial: "Estava a punt de sortir el nou disc, però abans vam presentar les noves cançons en català a la plaça Reial", explica el grup. És la primera mostra de l'inici d'una nova etapa.

5) Nou disc
A final del 2008 arriba Manual de gènere catastròfic (RGB Suports, 2008), el seu debut en català i la plasmació de la nova era del grup. Cançons com "Aurora", "El pop ha mort", "Grans esperances" o "Maleeixo el temps" es converteixen en les més populars d'un grup que també homenatja Adrià Puntí en el seu treball, amb la versió de "Viatge d'un savi vilatrista cap enlloc".



6) "Aurora" arreu

La cançó "Aurora" es converteix al llarg del 2009 en un dels hits del grup. Amb una força presència a emissores com iCat FM (l'actual iCat.cat ), Raydibaum entren a moltes llars a través dels altaveus...



7) L'aventura americana
El mateix 2009 se'n van al South by Southwest (SXSW): "Potser és una de les millors experiències que hem passat com a grup. Vam anar fins a Austin, Texas, a tocar a un dels millors festivals de música, el SXSW". 

8) Moment dolç
Després d'un any intens, arriba el moment d'un nou enregistrament:  Per fi potser demà (RGB Suports, 2011) és el seu segon disc en català. El presenten disposats a mostrar el seu vessant més positiu i lluminós en les lletres i a retre un homenatge a la música dels noranta, que els va veure créixer. Un àlbum produït per Ricky Falkner amb un so brillant.

 

9) Cançons sota terra
Amb la seva voluntat sempre inquieta i inconformista, Raydibaum s'han foguejat com autèntics corredors de fons de l’independentisme alternatiu català. Estructures sota terra (2014) defuig de convencions i s’abraça a cançons enèrgiques, intenses i fosques, perquè no ens enganyem, el punt fosc és marca de la casa. 



10) Un concert únic
El desè moment per comprendre la història de Raydibaum  encara ha d'arribar. Serà el proper dijous 27 de novembre a les 21 h a la sala Music Hall de Barcelona: bufaran les espelmes acompanyats d'amics i a la vegada col·laboradors que han format part d’aquest camí. Les entrades ja esta  a la venda.

Arxivat a: Enderrock