BarnaSants, un festival d'estrenes

Jordi Montañez, Rosa Luxemburg o Meritxell Gené hi presentaran disc

| 23/01/2015 a les 07:00h

El festival BarnaSants es converteix cada any en un espai on els artistes que estrenen nou material poden mostrar en directe les seves creacions. Cantautors i cantautores d'arreu hi troben un marc on presentar amb dignitat la seva feina, ja siguin grans clàssics o més emergents.
Aquest és un festival que pretén ser el marc de trobada anual de la cançó d'autor intergeneracional dels Països Catalans, fita que cada cop és més a prop d'assolir-se. Entre els artistes que aquest any presenten disc conflueixen dos tipus de músics: els més joves, que ja han nascut artísticament amb el BarnaSants com a referència, i altres de més consolidats.

Entre aquests últims hi ha Rafa Xambó, que després de més de mitja vida consagrada a la música, fruit de l'atzar va trobar la seva primera maqueta, que ara presenta en forma d'espectacle anomenat 40 anys i un dia (8 de febrer, Auditori Barradas). No és tan llarga la trajectòria de Victor Salvatti, però sí igualment interessant. Aquest investigador del folklore afrobrasiler presentarà al festival el seu tercer treball, A mente nao mente (2015), el 28 de març a la sala Luz de Gas.



El cantautor barceloní Jordi Montañez serà present amb el seu tercer disc, Anòxia (autoeditat, 2015), el títol del qual fa referència a una manca d'oxigen que li serveix com a metàfora de l'actualitat social, cultural i nacional que vivim (10 d'abril, Centre Cultural Albareda). També està ple de sensibilitat i ironia el treball Les cançons de gener (Picap, 2014), de la jove formació Darània, que s'estrena al festival (20 de març, CC Albareda).

I entre les estrenes hi ha també una bona bateria de veus femenines. Meritxell Gené (11 d'abril, CC Albareda) segueix unint cançó i poesia al seu darrer disc, Branques (2015); Joana de Diego presentarà el seu treball de textures jazzístiques, Lluny de les teulades (Sota la Palmera, 2013), el 31 de gener (CC Albareda); Alidé Sans ens farà viatjar en aranès amb Eth paradís ei en tu el 8 de febrer al Harlem Jazz Club, i Miryam Quiñones ens portarà el millor sabor de la terra de l'Amèrica Llatina (19 de març, Auditori Barradas). Des del continent americà també arriben Ana Garcia i Gaddafi Núñez Duo (14 de març, Luz de Gas) i Samantha Navarro (26 de març, Auditori Barradas). Els primers ho fan amb Granda, un homenatge a la compositora peruana del mateix nom, i la segona explorarà sobre l'escenari la cançó urbana d'arrel folklòrica.



El ministerio de la felicidad
(Rockola, 214), d'Angel PetismeRaro (Directdisc, 2014), de Yhosvany Palma, i Teoria de conjunts (Zeppo records, 2015), de Rosa-Luxemburg, també són nous discos que caldrà tastar en directe. El grup de celta-folk O Vals Das Mouras, la nova formació de Kiko Veneno & Martin Buscaglia i la presentació en directe del disc de VerdCel enregistrat a la darrera edició del BarnaSants són altres estrenes que tindran cabuda a la secció oficial d'enguany.
Arxivat a: Enderrock