Popcèntric, 50 anys de pop català

L'exposició s'instal·larà a l'Arts Santa Mònica del 12 de febrer al 12 d'abril

| 29/01/2015 a les 12:00h

L'Arts Santa Mònica esdevindrà el centre neuràlgic del pop entre els mesos de febrer i abril. Ara fa 50 anys el segell Concèntric va editar la seva primera referència, de Guillem d'Efak, i aquest és el punt de partida de l'exposició "Popcèntric", una visió transversal al gènere pop més actual. La mostra anirà més enllà i l'espai barceloní serà el laboratori d'una performance compositiva de Mazoni, a més de concerts setmanals amb el nou pop emergent (The Mamzelles, Nico Roig, Coriolà, Miquel Serra o The Free Fall Band), entre altres activitats. 
 Logo Concèntric Foto: Arxiu Concèntric

Popcèntric és una mirada transversal al pop català més actual que reivindica els seus orígens ara fa 50 anys. L’actual panorama pop, amb les seves variants rock, folk, psicodèlic i d’autor, té una diversitat que no es podia ni imaginar ara fa mig segle quan es va fundar Concèntric, el primer segell que va contribuir a iniciar la revolució del pop català. La cultura pop ha impregnat tots els àmbits més enllà de la música com a columna vertebral, a través de l’evolució de les lletres, l’audiovisual, la moda i el disseny, amb el Grup Enderrock com a comissariat.

L’exposició "Popcèntric - 50 anys de pop català" parteix de la immersió en la història de Concèntric i La Cova del Drac –amb Guillem d’Efak com a primera referència el març de 1965–, a través de cinc dècades de pop a Catalunya fins a descobrir 20 dels artistes referencials de l’escena catalana emergent. És un recorregut musical, gràfic i visual des de Pau Riba, Guillem d’Efak, Maria del Mar Bonet o Lluís Llach fins a La iaia, MournEl Petit de Cal Eril o Núria Graham en un panorama de cercles concèntrics sorgit als anys seixanta –quan es publicava una vuitantena de discos en català– i arriba al 2015 en una eclosió artística de qualitat i diversitat que ha multiplicat per 10 les produccions –el 2014 es va editar prop d’un miler de referències–. 

Popcèntric és un retrat sonor del pop català, la cultura popular del nostre paisatge musical. Des de les ‘cançons d’ara’ que reclamava Lluís Serrahima i la Nova Cançó –la primera expressió massiva del pop i la música moderna catalana impulsada per Concèntric i Edigsa– fins als 100 millors discos i cançons del jukebox del pop-rock català de companyies hereves d’aquella llavor com Blau/DiscMedi, Picap o Música Global, i l’actual propagació de desenes de petits segells per explicar qui som i com sonem. 

Mazoni Foto: Juan Miguel Morales

Multiformat: perfomance, concerts i cinema
 
A banda de l'exposició, Popcèntric tindrà com a músic resident el bisbalenc Jaume Pla ‘Mazoni’, que durant el mes de març presentarà la performance 31 dies: composant, dedicada a la creació de cançons per a un disc. Cada dimarts (10, 17 i 24 de març) presentarà en públic al MèdiaQuiosc el seu working progress fins a un concert-espectacle final, que tindrà lloc el 31 de març al Claustre de l’Arts Santa Mònica. Mazoni celebra d’aquesta manera el cinquè aniversari del projecte ‘30 dies – 30 concerts’ i el desè aniversari del seu primer disc en català, Esgarrapada.

A més, cada setmana hi haurà concerts en directe dels pioners i principals referents del pop català (Pau Riba i Francesc Burrull) combinats amb l’actual l’escena del nou pop emergent català (The Mamzelles, Renaldo & Clara, Nico Roig, Lost Fills, Senior i el Cor Brutal, Esperit!Coriolà, Trau, Miquel Serra, The Free Fall Band, Copa Lotus o Zeidun). També se celebrarà una ‘Sessió Concèntric’ del DJ Phil Musical (Òscar Dalmau), i taules rodones amb Josep Maria Espinàs i Francesc Burrull (directors artístics del segell Concèntric), Pau Riba, Maria del Mar Bonet i Isona Passola.

Pel que fa a l'àmbit audiovisual, Popcèntric oferirà també l’estrena d’un curtmetratge d’Isona Passola sobre el seu pare, fundador i impulsor de Concèntric i del film documental Dioptria 37+1, dirigit per Nolasc Riba i amb guió de Pau Riba sobre l’àlbum considerat el millor disc del rock català de la història.

Pau Riba Foto: Arxiu Enderrock

Especial Enderrock de febrer

La revista Enderrock del mes de febrer editarà un número especial com a catàleg dels 50 anys de pop català i de la creació de Concèntric, que encartarà la reedició de la col·lecció inèdita d’un centenar de badgets, les xapes que va editar Concèntric als anys 60 per penjar a la solapa de l’americana, la bossa o la camisa com a icona de l’eclosió de la cultura pop.
Arxivat a: Enderrock