Actualitzat el 12/01/2015

Un mar de sons

L'exposició Veus de la Mediterrània, al Museu de la Música

Qui passi a partir del 28 de gener per la llanterna de L’Auditori de Barcelona es trobarà amb un mar encrespat de crits, cants, plors, xiuxiueigs, rialles... El Museu de la Música hi instal·larà l’exposició Veus de la Mediterrània, tota una reflexió sobre la veu i la societat.
Processó marítima al Palmar (València) Foto: Joaquim Rabasseda

La diversitat lingüística, les situacions socials que construïm gràcies a la veu o l’explosió sensorial dels mercats mediterranis són alguns dels elements de reflexió que posa en joc aquesta producció, que de fet és una ampliació i aprofundiment de la mostra que fa cinc anys es va poder visitar al Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí, i també, posteriorment, a Manresa i Barcelona. Però si en aquella primera fase el material recollit provenia fonamentalment de la part occidental del Mare Nostrum, ara l’àrea tractada s’ha ampliat fins a atènyer gairebé tot el conjunt de la riba i bona part de les illes mediterrànies, incorporant elements i sons d’Alexandria, Creta, la Puglia, Israel, etc.

Les novetats no només toquen l’abast geogràfic, sinó també el discurs expositiu. S’incideix en la interactivitat, amb poc text i molta experimentació. El director del Museu de la Música, Jaume Ayats, comissari de la mostra juntament amb Joaquim Rabaseda, en posa un exemple singular: “Hi ha un apartat, ‘El so que travessa la mar i el temps’, on veiem com hi ha uns sons vinculats a la ramaderia, que són comuns de punta a punta del Mediterrani. Són els que els pastors fan servir per comunicar-se amb les ovelles. A l’exposició hem posat exemples de pastors de Creta, de Sicília i de Núria, però pràcticament n’hi ha a tot arreu. I com a hipòtesi, plantegem que aquests sons es poden haver mantingut com una tècnica vinculada a l’expansió del neolític. Si aquesta hipòtesi es confirmés, estaríem davant un element, tan evanescent com pugui ser un so, que ha perdurat milers d’anys i que comparteix tot el Mediterrani”.

Potser no cal remuntar-se al neolític, però sí una bona pila de segles enrere, per trobar les primeres referències als espais públics on les societats a la Mediterrània han ‘parlat’ i s’han organitzat: temples, teatres, àgores i tavernes. I hi ha un espai, que podríem considerar una variant de l’àgora, al qual aquesta exposició ha parat una atenció especial: els mercats. “Som una mar de mercats –explica Ayats–, i els mercats tenen una gran potència visual i comunicativa. Són un espai d’expressió vocal únic, amb timbres i entonacions variades, crides, veus que es contesten les unes a les altres... Als mercats s’hi creen autèntiques simfonies vocals. En tenim exemples magnífics però n’hem destacat quatre d’especials de quatre ciutats: Tunis, Palerm, Iràklio i Alexandria”.

Un altre punt nou respecte a la mostra de fa cinc anys és que inclou un espai per reflexionar sobre les veus perdudes, silenciades o reprimides. Perquè la Mediterrània és també un espai de guerres repetides i migracions tràgiques. S’ha pres com a símbol un altre mercat, el zoco de la ciutat siriana d’Alep, que el setembre del 2012 va ser retratat en un ambient bulliciós i animat, i el març del 2014 ja només era un munt de runes per on només hi passen soldats. “Alep ha estat sempre una ciutat reconeguda per la seva barreja de cultures, alfabets, llengües i religions. I té una escola de cant fantàstica que, com tota la ciutat, ha quedat destrossada. Amb el record d’aquesta ciutat volem introduir un espai de reflexió sobre els conflictes i la part menys amable i més dolorosa del nostre mar, on també hi ha veus marginades i massacrades”, conclou Ayats. L’exposició Veus de la Mediterrània estarà instal·lada fins al proper estiu i l’accés és gratuït.

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · web@enderrock.cat