Actualitzat el 23/02/2017

Del Liceu a l'Havana

Els Marsupialis animen el ball de Carnaval al CAT aquest divendres 24 de febrer

El quintet Marsupialis reformula enguany el seu ball de Carnaval –basat en els èxits de meitat del segle XIX que animaven el Carnaval al Gran Teatre del Liceu– i presenta aquest divendres 24 de febrer al CAT (22 h) el concert El meu besavi va anar a Cuba, on incorporen composicons del músic Felip Grau SoléEl repertori bullanguer de galops, redoves, rigodons, valsos, polques, xotis, americanes... s'enriqueix enguany encara més gràcies a l'encàrrec del festival Tradicionàrius per confeccionar una producció amb el grup Marsupialis (música i guió), el besnét de Felip Grau, Jordi Pablo i Grau (documentació) i el seu cosí, Gonzalo Herralde i Grau (material gràfic i audiovisual).

Qui va ser Felip Grau? 
Felip Grau i Soler va néixer a Balaguer el 1829 i va morir a Barcelona el 1880. De ben petit va començar a estudiar cornetí i piano. El 1859, amb trenta anys, va instal·lar-se a l'Havana, i a la ciutat cubana, a més de dedicar-se a l'ensenyament musical i la venda d'instruments, va fundar l'Orfeón Habanero, integrat principalment per joves catalans que vivien a l'Havana.


Aquest orfeó va actuar a escenaris com el Teatro Tacón de l'Havana o el Liceo de Guanabacoa en els mateixos anys en què el Gran Teatre del Liceu de Barcelona organitzava els balls que actualment nodreixen el repertori de Marsupialis. A partir del 1864, Felip Grau va començar a publicar composicions com ara "Armonías de Orfeo". Però el 1866 un incendi va cremar la seva acadèmia havanera i va decidir tornar a Barcelona per continuar amb l'ensenyament.

Marsupialis són Eduard Casals (clarinet), Cati Plana (acordió diatònic), Xavi Garcia (baix), Marc Figuerola (guitarra) i Boris Pi (percussions).

A més, una mica abans del concert, a les 20 h, s'inaugurarà l'exposició "Ordeno, mano i disposo", produïda pel Museu Etnològic de Barcelona, que recopila bans històrics del Consell dels Bulls del Carnaval a Gràcia.

Navega per les etiquetes

TradicionàriusMarsupialisCarnavalLiceu

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · web@enderrock.cat