Actualitzat el 30/03/2017

Un flabiol inquiet

Xavi Torrent participarà aquest 30 de març a la trobada 'Coblístics desacoblats' al Tradicionàrius

El tercer convidat de la primera trobada Coblístics desacoblats, aquest 30 de març al CAT i dins el programa Tradicionàrius a Ràdio 4, és el flabiolaire Xavi Torrent, un músic que, a banda de participar en les aventures de la Cobla Sant Jordi, encapçala el grup de jazz amb flabiol Jazzcat. Parlem amb ell.
Xavi Torrent

SONS: Abans de publicar el disc de Jazzcat Sòl de flabiol (autoeditat, 2014), la feina amb una cobla com la Sant Jordi, sempre oberta a les experimentacions estilístiques, t'ha anat predisposant per al projecte de Jazzcat?
Xavi Torrent: Hi va haver diversos factors, però la feina amb la cobla hi va influir molt, sí. Especialment l'any 2013, quan vam fer la gravació amb el guitarrista flamenc Niño Josele, que em va marcar força. Després, l'any següent era el Tricentenari del 1714, i tenia ganes de fer una cosa així, una mica relacionada amb el país, i alhora amb els meus estudis de música moderna. Tot va anar confluint cap aquí.

Havies fet alguna cosa semblant abans?  Bé, uns anys abans, amb la Cobla Sant Jordi vam estrenar una obra per a piano i cobla amb Francesc Burrull, i allà ja vaig fer els primers solos una mica jazzístics amb el flabiol. Primer em va costar una mica, perquè és un llenguatge molt diferent, però a poc a poc m'hi he anat posant.

Des d'antic hi ha hagut precedents de flabiolaires fent jazz, però en general han estat fenòmens puntuals... Quina sensació tens sobre el moment pel qual passa l'instrument? Bé, la meva sensació és que van sorgint nous projectes, i que hi ha un camí que s'està fent amb certa continuïtat. Hi ha diversos exemples, l'orquestra Rufaca de Sergi Vergés, la Big Cat de Música Llatina, el treball que Els Francolins han fet amb la Cobla Sant Jordi...

En aquest darrer projecte et deus haver sentit especialment acompanyat: el flabiolaire d'una cobla al costat de tota una orquestra protagonitzada per flabiols. Sí, i els arranjaments estan molt ben fets. Amb en Joan Moliner (flabiolaire i director d'Els Francolins) ens coneixem molt i m'ha interessat molt el que fa. En aquest treball em van deixar fer un solo jazzístic a "Franki Is Back in Town", un tema on expliquen que els francolins se'n van a la ciutat... entre uns i altres ens anem retroalimentant.

Tornant a Jazzcat, la necessitat d'haver de fer arranjaments per a un tipus de formació sobre la qual no hi ha gaire repertori suposa un esforç suplementari? Sí, en aquest sentit hi ha limitacions, però d'altra banda podem fer molts solos, provar idees... El disc es va basar en versions de temes populars, melodies tradicionals de pobles, i també algunes melodies que s'estaven perdent i que mirem de recuperar. Potser més endavant farem algun tema propi.

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · web@enderrock.cat