Jordi Martí Fabra | Actualitzat el 18/04/2017

Tots els xiquets la seguíem...

Estrenem el clip amb la versió d'Apa d'"Homenatge a Teresa"

Entre el cant tradicional valencià i el flamenc, la veu d'Apa presenta el disc Flamencianes (Mesdemil, 2017). A Sons de la Mediterrània i Enderrock.cat estrenem el clip d'una de les cançons, la popular "Homenatge a Teresa", d'Ovidi Montllor. El 29 d'abril actuarà a Godella. El 25 de maig, a Barcelona.
Apa i el seu grup

"L''Homenatge a Teresa' per a mi ha estat sempre una senyera –explica el cantaor de Godella Josep Aparicio 'Apa'–; recordo quan de jove escoltava Ovidi. M'encisava la seva forma d'expressió, la seva autoritat. Aquesta versió no podia faltar al disc." La seva interpretació del clàssic és molt especial. Arrenca amb el contrabaix de Lucho Aguilar i va prenent gruix amb les percussions de Jesús Gimeno, la guitarra de Ricardo Esteve, els llaüts d'Eduard Navarro i Paco Lucas... fins que culmina al final amb uns espectaculars refilets del cantaor. Al costat d'Ovidi, l'altre gran referent homenatjat al disc és Paco Muñoz, de qui Apa canta "Els serrans". "Aquesta cançó té la seua cosiua, a mi em recorda molt com era abans el meu poble, Godella, amb els carrers de llambordes, els veïns sopant als carrers... Un poble on, com diu la cançó, els vells morien de vells. És de veres!"

D'alguna manera, Flamencianes continua el camí de Cants i cants (Temps Record, 2011), un disc on Apa ja presentava una malaguenya dedicada a la seva mare andalusa. "D'aquell treball ens van quedar moltes coses per continuar treballant que en aquell moment van quedar fora per una cosa o per una altra."
 
Els arranjaments del nou disc els signa un bon company d'Apa, el guitarrista Ricardo Esteve, reconegut entre altres coses per la seva feina amb el trio Jerez-Texas: "És un músic que ve del flamenc i ha tocat totes les vares: pop, rumba, jazz... Amb la música tradicional no hi havia treballat gaire abans, però des que treballem junts l'envolta i està entusiasmat". A pesar del que pugui donar a entendre un títol com Flamencianes, el cantaor ens avisa que aquest no és un disc de flamenc: "No sóc un cantaor de flamenc, el que faig és aproximar-me al flamenc des de la música tradicional, que és el que he treballat sempre, i quedar-me un poc en el mig. Aquest disc pot fer aportacions en aquest sentit, venim d'un camí fet i encara hi ha tros per caminar. De fet ja estem treballant en un nou treball que també anirà per aquí... aproximar-nos als nostres cosins germans".

Precisament així, "Cosins germans", es titulen unes buleries on es canta explícitament quin és l'ideari d'Apa a l'hora de fer aquesta música. Camarón i la Paquera de Jerez es troben aquí amb el caliu i l'especial sensibilitat musical dels pobles valencians. "Vull plasmar els melismes i la manera de fer del cant d'estil. És cert que en algun moment me'n vaig més cap al sud. Però el que vull és dur la nostra expressió tradicional, plasmar-la i situar-la en el camí que la vincula amb el flamenc."

Pel que fa a les lletres no són d' Apa, però són del seu món. "Són prou guapes. Són textos d' Eduard Marco, Carles Cano, Josemi SánchezFrancesc Arnau... Jo no volia escriure res, volia que tot fora de poetes del poble. Tota aquesta gent, o són de Godella o hi estan molt relacionats. M'interessava molt remarcar la identitat que té el poble. Us recomane que llegiu Eduard Marco, ell és llaurador i té uns poemes bonicos de veritat. El poble és l'arrel. Si no hi ha poble, no hi ha país ni hi ha res."

Apa presentarà Flamencianes al Teatre Capitolio de Godella el proper 29 d'abril (22.30 h, entrada lliure fins a omplir l'aforament) amb una bona colla de convidats especials. Unes setmanes més tard, el 25 de maig, estarà al CAT de Gràcia, en el marc del festival Ciutat Flamenco, compartint cartell doble amb Antonia Contreras

Navega per les etiquetes

FlamencianesApaHomenatge a Teresa

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · web@enderrock.cat