Actualitzat el 24/04/2017

El rossellonès estima cantar...

'Cants populars de la Cerdanya i el Rosselló' reuneix un centenar de cançons recollides per Jordi Pere Cerdà

El poeta i activista cultural de Sallagosa Jordi Pere Cerdà (1920-2011) va recollir entre els anys 1944 i 1960 un centenar de cançons en boca de pastors, cantaires i gent de muntanya de pobles cerdans i rossellonesos. L'editorial Mediterrània les recull en un llibre que inclou a més dos cedés amb les interpretacions que ell mateix, amb alguns informants, va enregistrar acompanyant-se a la guitarra. 


L'edició d'aquest treball de gran valor cultural i patrimonial, que ha anat a càrrec de Jordi Julià i Pere Ballart, inclou el text de la conferència de Jordi Pere Cerdà "La vida dels pastors a través dels seus cants", del 1956, a més d'altres textos de l'autor on comenta i documenta aspectes relacionats amb cada cançó, el caràcter rossellonès ("el rossellonès estima cantar, igual com li plau de reunir-se", escriu)... i un seguit de fotografies i semblances de les persones dels pobles de la Cerdanya i el Rosselló que li van fer d'informants. Tot i que Cerdà va treballar molt en la concepció d'aquesta obra i va intentar publicar tot aquest material, no ho va aconseguir. En el seu estudi i presentació d'aquests cants recollits, escriu: "...he de confessar que aquests quinze anys he viscut d'esperit i d'ànima amb elles com un Harpagó amb el seu tresor. Han estat la part de somni de la meva vida i, tenint la sort de poder-ne saborejar música i lletra, no crec que hagi passat un sol dia sense que una d'elles no m'hagi fet companyia".

Malauradament, les gravacions en magnetòfon de tots aquests cants que Cerdà va fer per transcriure a partitures es van perdre. S'han conservat, però, les cintes amb els informants i algunes participacions del mateix poeta, que són les que es recullen en aquest treball. Bona part del repertori són antics romanços de variants molt esteses arreu del domini lingüístic ("Rossinyol", "Una matinada fresca", "Cançó del lladre", "El testament d'Amèlia"...) i hi ha també cançons més específiques d'aquestes comarques ("A Perpinyà en tinc una tia"). Del centenar de cançons documentades al llibre, 43 s'inclouen interpretades als dos cedés.

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · web@enderrock.cat