Actualitzat el 30/06/2017

Gens seriosos, professionals del tot

El trio Morena, a Tradicionàrius a Ràdio 4

L'acordionista Blai Casals deixa clar que la tradipatxanga del trio Morena no és gens seriosa, però és professional del tot. Aquest dissabte 1 de juliol passarà pels micròfons del programa Tradicionàrius a Ràdio 4 per comentar algunes claus d'aquest grup que comparteix amb Heura Gaya (veu) i Manu Sabaté (clarinet baix).
El trio Morena Foto: Arxiu del grup

El Conjunt Alegria va ser un grup format per un únic integrant, l'acordionista de la Seu d'Urgell Esteve Ubach, que animava les festes amb acordió i bombo. És un dels molts precedents possibles del trio Morena. I és un dels noms que apareix a la conversa amb l'acordionista Blai Casals, protagonista aquest dissabte 1 de juliol del programa Tradicionàrius a Ràdio 4.

Els referents dels músics que anaven a pobles a fer dansar amb percussions als peus, i que sovint escoltaven la música de moda a la ràdio i l'adaptaven als propis recursos interpretatius, el punt de paròdia i la capacitat per connectar amb la gent en l'àmbit de la festa amb músiques que tothom coneix i lletres provocatives que tothom pot entendre són altres dels trets de Morena que l'acordionista comenta en una entrevista que, per descomptat, es combinarà amb el particular repertori del grup, des d'aquell gran merengue de Juan Luis Guerra, "La bilirrubina", que va patir una mena de mutació a Arsèguel en les primeres provatures del que acabaria sent Morena, fins a la rumba de La Mosca "Para no verte más", convertida en l'oda-paròdia grallera "Jo et trencaré les canyes", passant per "John Deere", adaptació ponentina del popular pasdoble "Tengo un tractor amarillo".

 
El Conjunt Alegria d'Esteve Ubach, el Boig, a la trobada d'Arsèguel del 1978 Foto: Arxiu Jordi Roura

 
Esteve Ubach, home-orquestra del Conjunt Alegria, el 1980 Foto: Arxiu Jordi Roura

Una finestra al món del folk
El programa Tradicionàrius, en conveni amb el CAT, es pot escoltar cada dissabte a Ràdio 4, de 14 a 15 h, i es pot escoltar i descarregar a través d'internet aquí. A més, ofereix entrevistes en profunditat amb destacats artistes de l'escena folk i de la música popular catalana en col·laboració amb el web Sons de la Mediterrània.FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · web@enderrock.cat