Martí Farré | Actualitzat el 30/06/2017

Sentmenat, capital de l'arpa total

El 8è Festival Internacional d'Arpa, del 30 de juny al 2 de juliol

La localitat vallesana de Sentmenat celebra aquest cap de setmana el seu 8è Festival Internacional d'Arpa amb un programa que busca trencar amb tots els tòpics associats a l'instrument de corda.
AKA Trio Foto: Arxiu del grup

Malgrat ser present en moltes i diverses músiques del planeta, l'arpa és encara avui un instrument molt car de veure i, sobretot, d'escoltar en directe a casa nostra. Mentre a Catalunya, a pesar de tenir magnífics instrumentistes com Josep Maria Ribelles i Berta Puigdemasa, és pràcticament impossible trobar un arpista en programacions de jazz, pop-rock, músiques experimentals, etc., a països com el Paraguai és "l'instrument símbol de la cultura musical nacional”, com diu una llei del Govern paraguaià del 2010.

L'arpa és indissociable de gèneres tan dispars com el son jarocho, a Mèxic, o la música celta irlandesa. Hi ha obres per a aquest instrument de Britten, Hindemith, Handel, Debussy i, fins i tot, Mozart. Hi ha arpistes famosos, com el basc Nicanor Zabaleta i el bretó Alan Stivell, i altres tal vegada no tan coneguts, com el colombià Edmar Castañeda, les jazzistes Dorothy Ashby i Alice Coltrane –introductora de l'arpa al jazz– o la molt avantguardista Zeena Parkins.
 
Hi ha festivals dedicats a aquest cordòfon amb més de mil anys d'història a Escòcia, Irlanda, el Paraguai, Califòrnia, Nova Jersey, França, Madrid, Albacete, i també a Catalunya; en concret, a Sentmenat. La població del Vallès Oriental celebra des de fa gairebé una dècada un Festival Internacional d'Arpa obert a tota mena de propostes i amb intèrprets de tot el món, sense menystenir lguns dels grans valors del, diguem-ne, arpisme català: per exemple, Arianna Savall, que enguany tocarà en companyia dels seus alumnes de l'escola El Musical de Bellaterra.
 
Els jardins de la finca modernista de Cal Milionari –un nom segurament no gaire escaient per al sector de les músiques no comercials– acolliran les propostes del vuitè Festival Internacional d'Arpa de Sentmenat. Els seus organitzadors defineixen l'edició d'enguany com una aposta pel “vessant més retro, sofisticat i modern” de l'univers de l'arpa. En una entrevista concedida a Catalunya Música, el director del festival, Germán Ocaña, declarava voler “trencar mites al voltant de l'arpa.” 
 
De Galícia al Senegal
El festival arrencarà avui divendres amb un històric del folk gallec, Rodrigo Romaní, membre del grup Milladoiro durant dues dècades. Romaní farà duet amb Beatriz Martínez. A la segona part, tocarà l'italià Raoul Moretti, un arpista “d'autor” amb influències musicals que van del pop-rock al free-jazz.
 
Dissabte serà el torn de dues propostes clarament heterodoxes. Obriran la nit els francesos Lune Bleue Trio, amb l'arpista Clotilde Trouillant, el guitarrista elèctric Erwan Bérenguer i el bateria Jean-Marie Stéphant. Faran música original basada en estètiques com les del pop, el jazz i la clàssica. La festa seguirà amb el duet format pels cordistes Park Stickney (EUA) i Violaine Contreras de Haro (Suïssa) amb un repertori eclèctic on caben des d'adaptacions de Purcell fins a evocacions dels baixos de Jaco Pastorius i Marcus Miller, passant per peces de Queen o els Eagles.  

A banda de l'actuació matutina d'Arianna Savall, el mateix diumenge a la tarda pujarà a l'escenari de Cal Milionari el murcià José Antonio Domene, interpretant peces de compositors com Britten, Debussy i Beethoven. Al vespre recalarà la grega Elisa Vellia, música singular amb un peu a l'arpa celta i l'altre a les músiques de la Mediterrània.

El certamen tancarà la nit de diumenge amb un supergrup transcontinental, Aka Trio, format pel guitarrista italià Antonio Forcione, el percussionista brasiler Adriano Adewale i, sobretot, el senegalès Seckou Keita, intèrpret de kora que ha posat el seu talent al servei de Salif Keita i Yossou N'Dour, entre d'altres. Música, aquest cop sí, del món, sense complexos, sense fronteres, universal, cosmopolita, com el Festival Internacional d'Arpa de Sentmenat.

Navega per les etiquetes

SentmenatFestival Internacional d'Arpa

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · web@enderrock.cat