Actualitzat el 04/08/2017

Les veus africanes de Zaire 74

S'editen en un doble disc els concerts dels músics amfitrions a l'històric festival

El segell Wrasse Records ha publicat Zaire 74, un doble disc que documenta i recupera els concerts que els artistes africans -Tabu Ley Rochereau and Afrisa, Abumba Masikini, Abeti, Franco and T.P.O.K. Jazz, Miriam Makeba i l'Orchestre Stukas- van oferir a l'històric festival.  
Miriam Makeba, durant la seva actuació al festival Zaire 74

El setembre de 1974, com a preàmbul de l’històric combat de boxa que Muhammad Ali i George Foreman havien de lliurar a Kinshasa, va celebrar-se a la mateixa ciutat un festival musical de tres dies anomenat Zaire 74. L’aleshores capital del Zaire (actualment República Democràtica del Congo) era un punt neuràlgic de la geoestratègia mundial de la Guerra Freda. Enmig d’aquell panorama, el festival va ser una extraordinària eina de propaganda política del dictador Mobutu Sese Seko (embarcat aleshores en la seva campanya d’“autenticitat” africana) però també un esdeveniment cultural de primera magnitud.

Fins ara, s’han documentat força les actuacions de les estrelles que van aterrar en aquell festival des dels Estats Units, començant per James Brown i Celia Cruz . I per contra, les actuacions dels nombrosos artistes africans que hi van participar havien passat més discretament. Per això és bona notícia que el segell alemany Wrasse hagi publicat aquesta acurada edició que no només té un punt de justícia històrica, sinó que ens permet gaudir de la instantània d’un moment especialment fèrtil, en què molts músics de l’Àfrica negra combinaven l’encant de les arrels pròpies amb els desenvolupaments contemporanis del jazz afroamericà. L’energia dels grups congolesos liderats per Tabu Ley Rochereau , els germans Aboumba i Abeti Masikini i el rei de la rumba congolesa  Franco , així com la veu de l’estrella sud-africana Miriam Makeba , destaquen en un àlbum doble ple d’exuberants guitarres elèctriques, seccions de vent tòrrides, polirrítmies endimoniades i una manera desacomplexada i genuïna d’entendre la llibertat del jazz per posar-la al servei del ball i la festa.
 

Cartell del combat de boxa entre Ali i Foreman que va estar precedit pel festival Zaire 74

Navega per les etiquetes

Zaire 74Miriam MakebaFranco

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · web@enderrock.cat