Quim Cabeza | Actualitzat el 13/07/2017

35 anys d'havaneres, sons de mar i taverna

L'Espingari publica el disc 'Havanera estimada'

A dia d'avui, en què la majoria de projectes musicals són efímers, és un fet extraordinari que un grup celebri el 35è aniversari. I és que L'Espingari segueix en actiu després de tots aquests anys, gravant noves cançons i fent gaudir tots els amants de les havaneres amb el seu segell únic i inconfusible.
L'Espingari, el 1982 Foto: Arxiu del grup

L'Espingari
 el van formar tres amics –Joan Perarnau, Jordi Queraltò i Josep Lluís Martínez– una primavera de 1982 a Montcada i Reixac. Els primers anys la formació va passar per alguns canvis: inicialment com a trio i poc mesos més tard com a quartet amb la incorporació de la veu de Dolors Puig, que recorda la textura vocal del Grup Alba, una formació que agradava especialment a en Jordi i en Joan. Només calia donar forma al projecte...

En poc temps el grup va agafar embranzida i no va parar de recórrer les tavernes més importants de la costa catalana. Així, el 1989 es van veure obligats a gravar el seu primer disc, que els va servir com a carta de presentació per fer gira per la península, les illes Balears, fer alguns tombs per Europa i fins i tot creuar l'Atlàntic. Pel camí, L'Espingari va quedar finalista a diferents festivals del gènere, com el Festival de la Cançó Marinera de Palamós de 1988 i el Festival d'Havaneres Inèdites d'Scala Barcelona el 1990.

El 1992, per celebrar el desè aniversari, van gravar aquell 10, Per molts anys, i un any més tard va sortir al mercat Del Mediterrani a les Antilles, on el grup feia un recull de cançons amb el bon regust de l'exitosa gira per Veneçuela.
 
Els seguidors reclamaven un disc en viu i el grup va gravar poc després L'Espingari, tal com sona, un directe on queda reflectida tota la seva essència a l'Auditori de Ripollet. L'any 2001 el disc Nits marineres marca un punt i a part amb la marxa d'Andreu Navarro –peça fonamental durant molts anys– i la inclusió de la rauxa de Ricard Perarnau, que dona una nova empenta al grup. Tant és així que el disc es converteix en el més venut de la formació fins aleshores.

El 2007 el grup publica 25 anys cantant per celebrar les bodes de plata. Pel camí, decideixen fer un homenatge a Montcada i Reixac i poc després graven Sons de mar, que per a molts és un dels seus millors enregistraments.Havanera estimada
D'ençà d'aquella festa major de 1982 ja han passat 35 anys, i per celebrar-ho han tornat a passar per l'estudi per gravar Havanera estimada (Àudiovisuals de Sarrià, 2017), un bon recull de cançons per celebrar aquests 35 anys en actiu on podem trobar rumbes, sardanes i, evidentment... havaneres de diferents talls compositius. Destaca "Havanera estimada", la cançó que obre i dona nom al disc, signada per Pere Ferrer Devi –acordionista de la formació–, que resumeix perfectament el segell inconfusible del grup. Pel camí, altres boniques cançons com "El meu secret" –una composició de Josep Bastons i Carles Casanovas– i alguns talls populars com el clàssic "L'Àngel Guimerà", "De Roquetes vinc" o l'inevitable "El meu avi", que amb registre vocal de Ricard Perarnau reprodueix l'emotivitat interpretativa de L'Espingari. A tot això, algunes referències més llunyanes que tant agraden al fundador del grup, Joan Perarnau, com és "Allá en la Habana" de J. Martín Domingo, "Torrevieja" o la imprecadora "El Garrotín", que sota la personal revisió del grup recupera tota la frescura d'aquesta composició popular. Festa, taverna i havaneres a dojo per celebrar tota una fita dins el món musical: aquests 35 anys de L'Espingari.
 

La formació actual del grup, el 2016 a Tarragona Foto: Arxiu del grup

Navega per les etiquetes

havaneresL'Espingari

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · web@enderrock.cat