Actualitzat el 05/08/2017

Sons nous i 'duende' antic

Jorge Pardo presenta el seu 'Djinn' aquest 5 d'agost a Gandia

El festival Polisònic de Gandia, que aquest estiu celebra la seva XXVIII edició, ofereix aquest dissabte 5 d'agost un dels seus plats forts: el saxofonista i flautista Jorge Pardo, al capdavant del seu quintet, presentant el fantàstic àlbum Djinn (autoeditat, 2016). 
Jorge Pardo presentant 'Djinn' Foto: Lucia Calatayud jorgepardo.com

Heterodox fins al moll de l’os des que va fer els primers passos com a músic, Jorge Pardo va movent-se per un camí personal que s’inspira en fars del flamenc i del jazz, i que incorpora molts elements d’aquests dos mons, sense encaixar mai en una definició fàcil.

Seguint amb les idees esbossades a l’anterior treball, Historias de Radha y Krishna (Fol, 2014), en aquest Djinn presenta un sensual desplegament de sonoritats que es mouen entre l’acústica i l’electrònica, la psicodèlia i l’orientalisme, el cant ranci de vells flamencs com El Talega o el Tío Borrico i els grans discos del jazz-fusió. No és cap secret que el músic madrileny té prou bagatge i intuïció per fer un disc com aquest, primitiu i iconoclasta alhora.

Després de dues peces inspiradores, “Lo sé por el Talega” i “Ricardo y Tío Borrico”, a partir de “Kl3y2kop10” s’hi va afegint groove , ritme i textures electròniques en proporcions siderals. Al tema que dona títol a tot el treball, per exemple, hi ha tota una amalgama de saxo, flauta, veus, orgue hammond, guitarra... Una confluència desacomplexada d’instruments i de llenguatges que es correspon amb l’esperit de la proposta, perquè “Djinn”, segons indica el mateix músic, fa referència a un duende present en diferents mitologies ancestrals que arriba fins a l’esperit dels homes d’avui.

Participen a l’àlbum una bona colla de músics. I per damunt de tot, els vents de Jorge Pardo , tremendament evocadors. Hi ha memorables lectures de melodies clàssiques que formen part del cànon flamenc, com les “Bulerías de la Perla”, i també mirades a l’obra dels grans músics que han compartit camí amb Pardo. Per exemple la rumba de Paco de Lucía “Entre dos aguas”, que tanca l’àlbum en una versió deconstruïda i tonada a construir. Pardo presentarà aquest disc al Polisònic acompanyat de  Rycardo Moreno (guitarra), Tony Romero (teclats), Pablo Báez (baix) i David Bao (bateria).

Músiques innovadores
Els propers dies, el festival continuarà amb les actuacions de propostes diverses, però totes innovadores: el quartet Las Migas (11 d'agost), Ole Swing (12 d'agost), la cantaora Mariola Membrives presentant el seu projecte morentià Omega 20.16 (14 d'agost), el trompetista David Pastor amb el seu grup Nu Roots (18 d'agost) i, finalment, Los Mambo Jambo (19 d'agost). Tots els concerts tenen lloc al Jardí de la Casa de Cultura Marqués de González de Quirós i començen a les 22.30 h.

Navega per les etiquetes

PolisònicGandiaJorge Pardo

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · web@enderrock.cat