Jordi Martí Fabra | Actualitzat el 30/08/2017

La Sibil·la al laboratori

Joana Gomila començarà a preparar un nou treball amb el públic de la Fira Mediterrània

La cantant manacorina Joana Gomila començarà a preparar un treball, centrat en el Cant de la Sibil·la, d'una manera especial: amb una jornada de xerrades i assajos oberts a la Fira Mediterrània de Manresa. Serà el dissabte 7 d'octubre a la sala polivalent del Teatre Kursaal.

Joana Gomila i Folk Souvenir. Foto: Ian Waelder

El primer disc de Joana Gomila i el seu quintet, Folk souvenir (Bubota, 2016), va ser tota una revelació, gairebé una petita revolució, per als afeccionats al folk dels Països Catalans: una substanciosa amalgama de cançoner popular mallorquí, jazz, experimentació, psicodèlia... Va ser un àlbum cuinat a foc lent. Primer, perquè va ser la culminació de quatre anys d'assajos i reflexions al voltant de la tradició i la música popular. I després, perquè la cantant i el seu grup (el guitarrista Santi Careta, la teclista Laia Vallès, el contrabaix Àlex Reviriego i el bateria Arnau Obiols) van fer una estada de tres dies intensos a Mallorca on, a més d'assajar, van convidar personalitats de pes com Miquela Lladó, Tramudança, Mateu 'Xurí'...

De cara al nou projecte, que se centrarà en una de les tonades més emblemàtiques dels Països Catalans, l'antic i litúrgic Cant de la Sibil·la, Gomila continua apostant per la 'inspiració col·lectiva'. Així, el primer pas del projecte serà un laboratori obert al públic que es farà a la Fira Mediterrània i que arrencarà al matí amb xerrades amb diversos experts: Francesc Vicens, musicòleg responsable juntament amb Miquel Brunet del treball Mystirio Sibylla (Ona Edicions, 2017); l'organista Lluís Obiols i la soprano Laura de Castellet, que han participat en la recuperació de la variant de la Seu d'Urgell; la poetessa Maria Cabrera i l'antropòleg Manuel Delgado, que abordarà la figura de la sibil·la en el seu sentit primitiu, vinculat a la màgia i la bruixeria.

A partir de les 16.30 h es farà un laboratori del ritual amb l'especialista en arts perfromatives i actor  Pere Sais. I a les 19.30 h, finalment, el laboratori es tancarà amb una improvisació musical. Aquest Laboratori Sibil·les és una coproducció entre el Govern de les Illes Balears, la Fira Mediterrània de Manresa i Bubota Discos.

Encara és aviat per saber si d'aquí en sortirà un disc, un espectacle... o algun altre objecte artístic. Després de la Fira Mediterrània el projecte tindrà una segona jornada, el novembre a Manacor, per continuar gratant materials, gravar l'orgue barroc del convent, reunir les 'sibil·les' que canten per Nadal, etc. 

"La idea de treballar amb la Sibil·la em va començar a ballar pel cap fa molts anys –explica Gomila–, i tot i que al principi la veia més aviat com un possible tema de Folk souvenir, un dia em vaig asseure al piano i vaig pensar: ostres, aquí hi ha molt de suc! A partir d'aquí vaig anar teixint una mica un ideari al voltant d'això." El laboratori obert al públic serà un capfico en tot el món del Cant de la Sibil·la. "Com vam fer a Folk souvenir, la idea és partir d'una investigació sobre la tradició, les maneres com els col·lectius s'hi identifiquen, i veure què em suggereix o quina música en sorgeix", conclou la cantant, que va engrescar-se amb aquesta manera de treballar, oberta i col·laborativa, quan va participar en la versió teatral de Medea d'Andrés Lima, a Madrid.

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · web@enderrock.cat