Jordi Martí Fabra | Actualitzat el 31/08/2017

Mobilitzeu-vos

Crònica del concert de Paco Ibáñez al teatre Grec de Barcelona

Paco Ibáñez va actuar el passat 29 d'agost al teatre Grec de Barcelona, dins el festival Mas i Mas. Geni de la intuïció i figura patriarcal de la cançó, va animar tothom a desmobililitzar els mòbils i a mobilitzar-se com a persones.   
Els músics mostren les lletres de Frederic Amat abans del concert. Foto: Juan Miguel Morales

El teatre Grec no està ple, però déu n'hi do. Abans de res, com en una mena de manifest, els músics i alguns amics de l'organització apareixen silenciosos a l'escenari lluint les lletres de la paraula Barcelona, dissenyades per Frederic Amat, amb la 'l' negra de dol per l'atemptat de la Rambla. I mentrestant sona la veu greu de José Agustín Goytisolo recitant un cop més “En tiempos de ignominia”.
 
En tiempos de ignominia como ahora
a escala planetaria, y cuando la crueldad
Se extiende por doquier fría y robotizada,
aun queda buena gente en este mundo
que escucha una canción o lee un poema...
 
Amb el públic ambientat, surt Paco Ibáñez, com sempre de negre i amb una gran panxa rodona. Com sempre, enamorat de la poesia i enfadat amb les coses que passen. Arrenca amb quatre peces de combat. És un inici de força impactant. Quatre textos incendiaris que parlen sols: “La poesía es una arma cargada de futuro”, de Gabriel Celaya; “La mala reputación”, del seu pare espiritual Brassens; “Me queda la palabra”, de Blas de Otero, i el més antic i corrosiu, “Es amarga la verdad”, de Quevedo.

 
Paco Ibáñez, sol a l'escenari. Foto: Juan Miguel Morales  
 
Després ve un tram més evocador i pausat, amb llargues anècdotes biogràfiques intercalades amb un vell romanç castellà, el poema “Que ocorre na terra?”, del gallec Antonio Garcia Teixeiro, la cançó basca “Peyo Josepe” i les “Barques de paper” de Salvador Espriu. Surt a escena el gran guitarrista Mario Mas per injectar aires de fandango i de fondura en els poemes de García Lorca. I continuen tots dos amb la crítica als diners del medieval Arcipreste de Hita i, gran novetat, una versió d'“En Mediterranée”, de l'enyorat home mediterrani i cosmopolita que va ser Georges Moustaki. Després, segurament sense adonar-se'n, Paco Ibáñez continua parlant en francès per presentar “Soldadito boliviano”.
 
Amb el bandoneonista argentí César Stroscio s'invoquen els desolats versos de naufragis d'Alfonsina Storni i Pablo Neruda, i a continuació, els efectes sonors de Pep Pascual i el saxo de Gorka Benitez ambientant amb tocs de somni dos poemes sensuals com pocs: “Yo vuelvo por mis alas”, de García Lorca, i “La muerte de Melisenda”, de Pablo Neruda. I es torna a reivindicar José Agustín Goytisolo amb “El aire de los chopos”, que el poeta va dedicar a la seva mare, morta durant un bombardeig feixista a la plaça Urquinaona. I encara més Goytisolo en el torn d'Horacio Fumero, que acompanya amb el contrabaix la juganera “Me lo decía mi abuelito” i la cèlebre i esperançada “Palabras para Julia”.


El cantautor amb el saxofonista Gorka Benítez Foto: Juan Miguel Morales  
 
Als 82 anys, el cantautor tracta les paraules i la música amb un sentit mal·leable i primitiu. En un temps en què tot està mediatitzat per les pantalles i les previsions, la seva informalitat i les seves intuïcions el fan proper. Afina d'oïda, pregunta el to abans de cada peça, dilata el tempo o allarga algun compàs... Sense papers al davant, de tant en tant se li escapa alguna paraula d'algun vers, però de seguida reprèn el fil. No feien això els vells romancers? Evoca els anarquistes i anima a la rebel·lió en general. I no es cansa de carregar contra dues de les fonts, segons ell, de tots els mals: la tele i el futbol.
 
Al final, surten tots els músics i toquen la “Chacarera de las piedras”, d'Atahualpa Yupanqui –un altre pare espiritual del cantautor– i “A galopar”, d'Alberti, amb el saxo de Gorka Benitez simulant els renills del desbocat caballo cuatralbo. Els professors de literatura no tenen paraules per agrair a Paco Ibáñez els serveis prestats.
 

Horacio Fumero, Mario Mas, Gorka Benitez, Pep Pascual, César Stroscio i Paco Ibáñez. Foto: Juan Miguel Morales

Navega per les etiquetes

Mas i Mas FestivalGrecPaco Ibáñez

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · web@enderrock.cat