Actualitzat el 17/09/2017

Petitet fa la rumba gran

El rumber de la Cera impulsa un concert de rumba simfònica, el 17 d'octubre al Liceu de Barcelona

El proper 17 d'octubre el Gran Teatre del Liceu acollirà el concert de l'Orquestra Simfònica de Rumba del Raval. Serà la culminació d'un somni per a un personatge entranyable del barri del Portal de Barcelona i de la rumba catalana: Petitet.
Petitet i l'Orquestra Simfònica de Rumba del Raval

Quan va néixer, el van batejar amb el nom Joan Ximénez Valentí, però tothom li deia Petitet. Fill de Ramón el Huesos (un dels primers palmeros que van acompanyar Peret als anys 60 en la primera onada de popularitat de la rumba catalana), Petitet ha viscut la rumba des del bressol. Ara, basant-se en aquest bagatge, impulsa un projecte que vol recuperar la genuïnitat del so de la rumba catalana, i alhora portar-lo als grans escenaris afegint a la base els arranjaments d'una orquestra simfònica. 

Per això ha reunit 27 músics amb l'objectiu de formar una orquestra de pura essència rumbera: l'Orquestra Simfònica de Rumba del Raval. A una base de palmes, bongos, congues, guitarres i veus hi afegeix un quartet de corda i un quartet de metall. I un cop aconseguits els arranjaments i la coherència en el so d'aquesta formació, el repte és estendre la seva sonoritat i fusionar-lo amb una orquestra simfònica. Es tracta, doncs, d'un projecte de confluències i fusió: gitanos i paios, folklore amb música culta, espontaneïtat i improvisació amb la rigidesa de les partitures, la música del carrer i els grans teatres.

Paral·lelament, des del principi del projecte el director de cinema documental Carles Bosch (Balseros; Bicicleta, cullera, poma) està gravant per dur a la gran pantalla aquesta història de superació personal i artística, acompanyant-los durant tot el procés de desenvolupament del projecte fins al gran concert de presentació al Liceu.

L'Orquestra Simfònica de Rumba del Raval està formada per 27 músics de diverses generacions: des de músics pertanyents al gust antic de la rumba i les orquestres dels noranta, fins a gitanos del Raval actual, alguns fills de mítics rumberos com Peret Reyes o Johnny Tarradellas. Per això aquest projecte, a banda del vessant musical, vol reivindicar el sabor i la idiosincràsia del barri del Portal, la cultura del veïnat, l'alegria del carrer i la seva gent, l'orgull i al mateix temps les ganes de compartir el preciós llegat que les famílies gitanes, establertes durant generacions, han deixat al Raval.

Al concert del Liceu, a més, s'hi sumarà l'Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu i, com a convidats especials, hi participaran entre altres Joan Albert Amargós, Chicuelo, Carles Benavent KitflusEl Granaíno, Parrita i Lucrecia.

Abans del concert del Liceu, Petitet i la seva orquestra actuaran a les festes de la Mercè. Serà el diumenge 24 de setembre a l'avinguda de la Catedral (23.30 h). 

 Petitet

Petitet, afectat per la miastènia
La miastènia gravis és una malaltia minoritària, de causa autoimmune, que provoca debilitat muscular perquè afecta els músculs esquelètics del cos. És, de facto, incurable i la pateixen una de cada 50.000 persones. Aquesta condició de malaltia rara fa que les companyies farmacèutiques no s'interessin prou en la seva investigació i que s’avanci lentament cap a la seva cura. La doctora Isabel Illa i el seu equip de l'Hospital de Sant Pau són uns dels principals especialistes a escala internacional en aquesta malaltia i porten el cas de Petitet des que se li va detectar la malaltia. La miastènia condiciona seriosament la vida de Petitet, l’obliga a descansar sovint, requerint de vegades ingressos hospitalaris. El músic ha pres el compromís de donar visibilitat a la miastènia i de col·laborar, en la mesura que sigui possible, en la recaptació de fons per a la investigació.

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · web@enderrock.cat