Actualitzat el 20/09/2017

No ens fareu callar

Al-Mayurqa, El Pont d'Arcalís i Xavier de Bétera recorden Toni Roig a deu anys de la seva mort

El 30 de setembre farà deu anys que va morir el carismàtic músic mallorquí Toni Roig. El seu grup Al-Mayurqa el recordarà aquell dia a Ses Voltes del Parc de la Mar, a Palma, amb la participació dels catalans El Pont d'Arcalís i del valencià Xavier de Bétera.
Toni Roig, dibuixat al cartell de l'homenatge. Foto: Arxiu Al-Mayurqa

Antoni Roig Serra va néixer a Palma el 1946 i, a més d'escultor, va ser un prolífic músic i activista vinculat a la música popular mallorquina i al folk dels Països Catalans. Va participar en la creació dels grups La Revetlla de Sant Antoni, Música Nostra i molt especialment Al-Mayurqa.

La seva activitat musical va anar íntimament lligada a reivindicacions culturals i territorials, com ara la lluita per la preservació del Monestir de la Real. Després de la seva mort, el concert que el grup havia de fer el 30 de novembre de 2007 al Petit Palau de la Música de Barcelona va convertir-se en un sentit homenatge, amb un bon grapat d'amics, entre els quals hi havia Biel Majoral i la Coral de la Real. Després d'un temps aturat, Al-Mayurqa va reprendre l'activitat el 2012 amb noves incorporacions a la formació. 

Una de les cançons més emblemàtiques de Toni Roig, i també de les més combatives, és "No ens fareu callar", inclosa en el darrer disc que va gravar amb Al-Mayurqa, Temps de revolta (Ona Digital, 2007). Respecte a aquest treball, al número 36 de la revista Folc, el músic explicava: "Aquest sisè disc intenta transmetre les vivències dels darrers quatre anys, que han estat nefastos per al país: destrucció de la natura, obres faraòniques, pèrdua d'identitat, persecució del català, menyspreu als Països Catalans, castellanització amb el suport de l'administració... Volem que hi hagi una revolta, no tan cruenta com la dels nostres avantpassats de les germanies, sinó una revolta cultural compromesa i defensada per tots els sectors socials. Per tal de poder viure sense cap mena d'entrebancs plenament en català".

El concert d'aquest 30 de setembre, que té la col·laboració de l'Ajuntament de Palma, s'ha concebut com un gran ball dels Països Catalans. Per això hi participarà un grup cabdal en la recuperació de la música d'arrel i el ball al Pirineu, El Pont d'Arcalís, i un jove cantaor exponent de l'extraordinari potencial del cant popular valencià, Xavier de Bétera


FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · web@enderrock.cat