Actualitzat el 28/09/2017

Bob Dylan i Leonard Cohen a la Universitat de Barcelona

La Facultat de Biblioteconomia i Documentació dedica un simposi als dos músics

La sala d’actes de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona acull aquest divendres 29 de setembre, de 9 a 15.30 h, una jornada dedicada a Bob Dylan i Leonard CohenWords and Music: Celebrating the Songs of Dylan and Cohen.
Bob Dylan. Foto: Arxiu Sony

El simposi vol reconèixer les fites assolides per aquestes dues figures cabdals de la cultura del segle XX, marcar l’efemèride del Premi Nobel de Literatura concedit a Dylan (el primer músic que l’obté) i oferir un petit homenatge a Cohen quan s’acosta el primer aniversari de la seva mort. L’activitat, d’entrada gratuïta, està organitzada per la Secció de Literatura Anglesa del Departament de Llengües i Literatures Modernes i d’Estudis Anglesos de la UB, en col·laboració amb el Vicerectorat d’Arts, Cultura i Patrimoni.
 
El simposi reflexiona sobre la incidència que les lletres i l’obra de Bob Dylan i Leonard Cohen han tingut sobre la història de la música i la literatura. "La unió de la paraula amb la música és la base sobre la qual s’ha construït la literatura com a categoria. Dylan i Cohen han seguit camins diferents per unir música amb paraules, però tots dos són contacontes", explica John Stone, director de la Secció de Literatura Anglesa de la UB i professor agregat Serra Húnter. I continua: "Mentre Cohen va començar a cantar quan ja era un poeta conegut i premiat, Dylan és un intèrpret de música tradicional que va ser adoptat pels poetes de la generació beat. El joc intertextual de Dylan s’obre a Poe, Raymond Chandler, les balades escoceses del segle XVIII i Ovidi; el de Cohen es decanta per Dante i la Bíblia".
 
Més enllà d’especialistes en literatura, la jornada s’adreça també al públic en general. "A més, amb la voluntat d’obrir la recerca que es fa a la Universitat, s’ha reservat la meitat de l’aforament per a alumnes de batxillerat", destaca Stone.
 
L'art de narrar històries
La jornada arrencarà a les 9 h, amb la benvinguda del vicerector d’Arts, Cultura i Patrimoni de la UB, Salvador García, i el cap del Departament de Llengües Modernes i d’Estudis Anglesos de la mateixa Universitat, Bill Phillips. A continuació, el professor Mark Ford, de la University College de Londres, oferirà la conferència inaugural, que porta per títol "Bob Dylan and the Art of Storytelling". Les ponències seran a càrrec de professors universitaris estudiosos dels dos músics. Les fonts literàries de Dylan i Cohen; les tradicions literàries i musicals; la seva intertextualitat; les formes poètiques i la versificació, o les traduccions de la seva obra són alguns dels temes sobre els quals parlaran.
 
La trobada, amb un marcat caràcter festiu, es tancarà a les 15 h amb un petit concert d’homenatge a càrrec del Cor de Filologia de la UB i del professor de la Universitat Autònoma de Barcelona David Owen.
 
Podeu consultar el programa complet de la jornada en aquest enllaç: 

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · web@enderrock.cat