Jordi Martí Fabra | Actualitzat el 07/10/2017

Un mestre de l'empatia

Jaume Arnella enceta el Circuit Folc 2017 a la Fira Mediterrània

El Banc Sabadell, la Caixa i Gas Natural ja poden anar-se'n a... Nosaltres ens quedem amb Jaume Arnella, amb la cultura i els sons del poble. Aquest divendres 6 d'octubre, l'incombustible romancer va obrir la presència del Circuit Folc a la Fira Mediterrània amb les seves cançons aspres i de mala petja.
Ferran Martínez i Jaume Arnella, al Vermell de Manresa. Foto: Josep Tomàs

El filòsof Josep Ramoneda escriu avui a propòsit del canvi de seu d'alguns gegants capitalistes que "l'economia entra a escena i el conflicte català rep un bany de principi de realitat". Bé, ja se sap que els pistrincs són importants, sobretot quan no en tens gaires. Però hi ha altres realitats, per exemple les cançons, que no tenen preu i que passen d'uns a altres sense taxes ni impostos. 

En aquest pla, un mestre en l'art d'oferir banys de realitat des de fa més de mig segle és Jaume Arnella. A les passades festes de la Mercè de Barcelona el vam veure amb Carles Belda cantant "No serem moguts" al Pla de la Catedral, animant tothom a votar l'1 d'octubre. I aquest divendres va oferir al Vermell de Manresa el recital de cançons tradicionals recopilades a la Garrotxa amb què ha anat actuant, des de fa cosa d'un any, al costat de l'acordionista Ferran Martínez, discret i eficaç. "Nosaltres som això", va dir en començar, i a continuació va desplegar una mostra de tonades bellíssimes, polides pel pas del temps, que són alhora cultura popular i una crònica de tot el que ha anat vivint la nostra societat: rondalles de noies que planten cara a un entorn hostil, retrats d'exclusió social, monges i clero no gaire ben parat, guerres fratricides de crueltat extrema, i "Les votacions", una sàtira política on els poderosos fan gala d'embusteria i "es fiquen a casa nostra". Tot molt actual.

Arnella no renuncia mai al seu posat de conyeta. Sembla tot mig improvisat, però les va deixant anar. I sobretot, no hi ha ningú amb la seva capacitat d'empatia per captar l'ambient del moment i per fer cantar tothom a ple pulmó. Al final del concert del Circuit Folc va acomiadar-se amb una cirereta, una versió d'"Ai noies que em festegeu" acompanyat per Martínez al piano, i una revolucionària adaptació de "Les nenes maques al dematí".

En la segona jornada de Fira també vam poder veure a la llotja professional els Inxa Impro Quintet. La formació liderada pel graller Manu Sabaté presentara el seu tercer àlbum, Out of Trad (Seed Music, 2017). Ha ampliat el nombre de músics i, amb la incorporació de teclats i guitarra elèctrica, es decanta més cap al groove i el jazz-rock que en els seus treballs anteriors.

A la tarda, a El Sielu es van presentar Maria Monda, tres noies portugueses amb un variat repertori de cançons de bressol, adaptacions de Pessoa, versions de Zeca Afonso i fins i tot una versió en català del "Folegandros" de Sílvia Pérez Cruz. Tot molt delicadet, però potser massa mancat de nervi. La mateixa sala es va omplir després de seguidors de Mazoni, per veure la trobada entre la banda del bisbalenc Jaume Pla i un grapat de músics arribats de la hiperbulliciosa Istanbul per pintar les seves cançons amb pinzellades orientalitzants de nei, qanun, etc.

 
Presentació de CarMenKa al Teatre Conservatori. Foto: Josep Tomàs


En una òrbita semblant es va moure l'estrena de CarMenKa, l'espectacle on la lluminosa cantautora rockera Maika Makovski recrea els mons musicals de les seves iaies, andalusa i macedònia, i els sintetitza a l'escenari. A la mallorquina se la va veure especialment contenta de poder presentar aquest projecte, que ha guanyat la segona edició del Premi Teresa Rebull i que reuneix músics d'aquí i d'allà: els cantaors Jordi Fornells i Paula Domínguez, el violinista Aleix Puig i destacats instrumentistes de Macedònia. Hi va haver mirades més o menys subtils al flamenc i la copla, i una esmolada versió de la rumba "No me convencerás" de los Chichos. Però sobretot va brillar i posar-se en primer pla la part balcànica del projecte, amb ritmes trencats, el batec del bombo tapan i allargades cadències melancòliques dibuixades pel kaval.

Navega per les etiquetes

Fira MediterràniaManresaJaume Arnella

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · web@enderrock.cat