Actualitzat el 13/10/2017

Memòria i futur de la gralla al Vendrell

El concert de Música de Gralles, aquest 13 d'octubre

L'Auditori del Tívoli del Vendrell acull aquest divendres 13 d'octubre el tradicional concert de Música de Gralles (20.30 h), amb dues parts diferents i complementàries: en la primera, memòria i commemoracions; en la segona, camins inèdits oberts al futur.
{ROGER} es presenta aquest 13 d'octubre al Vendrell

La primera part del concert anirà a càrrec dels grups vendrellencs Les Gralles del Baix Penedès, Tocats de Canya, Els Aixarts i Els Mosquits, i servirà per commemorar els cent cinquanta anys de la primera activitat documentada dels grallers Els Camats; els setanta-cinc anys de la mort del graller vendrellenc Isidre Mercadé i Vidal, conegut com Isidro Caterí (1864-1942), i els cent anys del primer cuplet català, "La font del Xirineu", que va escriure Rossend Llurba i van gravar entre altres Raquel Meller. Amb aquest motiu, les colles interpretaran clàssics del gènere que va regnar al Paral·lel, com "El vestir d'en Pasqual", "La Marieta de l'ull viu", "El còctel de l'amor (Remena nena)" i la mateixa "La font del Xirineu".

A la segona part, com a grup convidat, es presentarà {Roger}, duet format pel graller Roger Andorrà i el teclista Roger Giménez que projecta el so de la gralla cap a nous horitzons amb textures intimistes, efectes, etc. Aquesta proposta, que va presentar-se també el passat 11 d'octubre a la Taverna del CAT de Barcelona, combina creacions pròpies amb tonades tradicionals de la vila de Sallent, al Bages. Finalment, el duo {Roger} i les colles vendrellenques interpretaran conjuntament i com a final de festa la "Marxa dels Camats" o "Llevant de taula".

{Roger} és l'embrió o l'inici del projecte final de final de grau que Roger Andorrà ha de presentar a l'Esmuc properament. "El projecte es basarà més en la funció que la gralla pot tenir tot sola amb pedals, efectes, etc. -explica el graller-, però abans hem volgut muntar aquest concert d'escenari amb Roger Giménez, que és de Sallent com jo i amb qui toco des de fa molts anys". El duo agafa repertori totalment sallentí, de materials del 1300 a peces que els hi han encarregat tot just fa un any i que ja han arrelat al poble. Músiques del Corpus, del Carnaval, balls de gegants i de nans"... melodies patrimonials que el duo du cap al terreny de l'experimentació i la improvisació. Gralla i piano/teclats s'intercanvien els papers melòdic i harmònic, apareixen efectes, reverbs, loops... Així sonava fa uns mesos, per exemple, la seva lectura del ball del Gegant Maqui: Navega per les etiquetes

GrallesEl Vendrell

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · web@enderrock.cat