Museu de la Mediterrània | Actualitzat el 28/10/2017

El naixement de la sardana

Conferència al Museu de la Mediterrània sobre Miquel Pardas i Pep Ventura

El Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí acull aquest dissabte 28 d'octubre la conferència Pardas i Ventura. 1850, el naixement de la sardana, a càrrec de Jaume Nonell. L’acte pretén posar la poc coneguda figura de Miquel Pardas al costat del famós Pep Ventura
Foto: Arxiu Museu de la Mediterrània

Enguany se celebra el bicentenari del naixement de Miquel Pardas i Pep Ventura, dos personatges cabdals per al món de la sardana. Entre tots dos, pels volts del 1850, van revolucionar el panorama musical de l’Empordà i a partir d’ells tot va canviar en el món de la sardana. En un any en què la figura de Pep Ventura és llargament recordada, el Museu de la Mediterrània vol homenatjar, tot reivindicant la importància de la seva figura, el torroellenc Miquel Pardas
 
El 1817 va néixer a Alcalà la Real, a Jaén, una de les figures més importants del món de la cobla: Pep Ventura, llargament reconegut, del qual se celebra el bicentenari del naixement amb una multitud d’actes. A molts quilometres d’allà, a la localitat empordanesa de Verges, el mateix any va néixer una figura que ha passat desapercebuda per molta gent però que igual que Pep Ventura va ser crucial per al ball de la sardana, Miquel Pardas.

Pardas, que va viure bona part de la seva vida a Torroella de Montgrí, té el seu lloc en la història pel fet que l’any 1850 va publicar el Método per aprendrer á ballar sardanas llargas. Aquest va ser un fet crucial a la història de la sardana i va posar ordre als diferents moviments que fins aleshores portaven a terme els balladors. Per això, tot i ser un personatge gairebé desconegut per a molta gent, es tracta d'un dels més transcendentals protagonistes en l’evolució de la sardana i la cobla durant el segle XIX. 
 
Pardas i Ventura
La conferència de Jaume Nonell al Museu de la Mediterrània, a part d’explicar la contribució de Pardas a la sardana, fet sobre el qual ha realitzat diversos estudis, explicarà la relació que van tenir els dos grans personatges de meitat del segle XIX i que va revolucionar el món de la sardana. Pardas i Ventura van ser més que coneguts. Nonell, per exemple, ha trobat documentació que demostra que tots dos van assistir a la ballada de sardanes que es va fer l’1 d’octubre de 1860 a Montserrat, davant la reina Isabel.

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · web@enderrock.cat