Jordi Martí Fabra | Actualitzat el 05/12/2017

Una arpa i un ambient

Entrevista amb Josep Maria Ribelles (I)

Enllà (Satélite K, 2017), gravat per Josep Maria Ribelles amb la complicitat del seu amic Kepa Junkera, és un disc de so essencial i artesanal. A Sons de la Mediterrània entrevistem en dos capítols l'arpista de Cerdanyola del Vallès per saber-ne més detalls.
Kepa Junkera i Josep-Maria Ribelles. Foto: Josep Tomàs

A Enllà destaca la veu de l'arpa, que es manté en primer pla, contrastada amb una base de percussions, trikitixa, veus... que van creant un ambient de caliu al seu voltant.
Crec que en aquest sentit Kepa Junkera, amb qui som amics des de fa vint anys, és un visionari. Al primer tema del disc, per exemple, que és el tema tradicional de gralla “La milana”, vaig fer primer la gravació amb dues arpes, aportant la meva visió de la peça. I després, ell va desenvolupant l'ambient amb les percussions, alguna triki... en general hem treballat així. Hauria estat molt fàcil posar-hi un violí, un baix elèctric, un busuqui, uns teclats... i vestir-ho tot d'una manera més o menys convencional. Però hem preferit mantenir la feina amb aquest puntet artesanal. No hi ha res elèctric ni electrònic, tot està tocat amb les mans. Enllà és un disc força conceptual quant al so.
 
Pel que dieu Kepa i tu, hi ha hagut molta complicitat en la feina.
No ha estat una producció d'aquestes que van pautades a nivell discogràfic, sinó que ha estat com un procés molt natural. Jo li anava ensenyant el que anava fent, ell hi anava afegint idees... fins que al final ell mateix ha acabat sentint-se aquest disc com a propi. També en això hi ha un concepte molt orgànic o artesanal. 
 
Heu agafat unes músiques i les heu dut a un altre lloc. El títol també fa referència a aquest concepte?
D'entrada, m'agrada molt la paraula 'enllà': com sona i com s'escriu. Les paraules em semblen artístiques. I després, passant al significat o el missatge, sí que remet a un espai de creació, un espai on pots anar avançant respecte a on ets o el que ets. El que hi ha al disc són músiques d'aquí dirigides cap a un altre espai.
 
El repertori combina temes tradicionals i propis.
Sí, alguns temes ja els havíem tocat junts fa temps. A l'hora d'escollir el repertori, l'àlbum té dues parts diferenciades. La primera es dedica a temes tradicionals com “La milana”, la “Dansa de Castellterçol” o “El cabal del sastre”, que vaig aprendre dels Randellaires del Ripollès. I l'altra part està centrada més en temes meus, i fins i tot hi he inclòs un tema de Carles Benavent i Josep Mas 'Kitflus', “Joana”. A Benavent i Kitflus me'ls estimo moltíssim i per mi també són tradició. A mi m'agrada molt el jazz, però jo no faig jazz en un sentit estricte. Per mi, Benavent, Kitflus o Jaco Pastorius són tradicionals, en el sentit que m'han proporcionat un bagatge que puc fer servir. Puc agafar un tema seu i treballar-lo sense que soni jazz. En aquest sentit, voler fer jazz des del folk no em sembla personalment tan atractiu com fer el teu folk amb les teves eines agafant els referents que tinguis.
 
En la línia d'aquests músics, també has col·laborat amb el guitarrista Jordi Bonell al disc Coral Pulse (Temps Record, 2016). Aquest disc és una meravella, i participar-hi, una de les millors experiències que he tingut professionalment. Ara tenim un duo i anem tocant.
 
Tornant a Enllà, s'hi manté un dels trets característics de la teva obra: l'adaptació de danses populars catalanes. M'encanten. Són una font constant d'inspiració i em proporcionen una mena de punt de partida. Són com els valors que reps de petit a la família, o les influències que tens... Quan començo un projecte, no sé mai si arrencar amb un tema meu o amb una espolsada, un ball de cascavells, o alguna dansa que hagi après d'algun company. Em dona molta seguretat partir de la base d'una dansa tradicional.

Segona part de l'entrevista: Danses, amistat i paganisme

Navega per les etiquetes

Josep-Maria RibellesKepa JunkeraEnllà

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · web@enderrock.cat