Actualitzat el 14/12/2017

Al millor racó del port hi sona una guitarra...

Josep Bastons, a Tradicionàrius a Ràdio 4

L'home de la guitarra (Picap, 2017) és un disc on artistes diversos versionen cançons de Josep Bastons.
El programa Tradicionàrius a Ràdio 4 convidarà aquest dissabte 16 de desembre el productor del disc, Antoni Mas, per comentar i escoltar alguns dels clàssics més clàssics de l'havanera i la cançó de taverna.
Josep Bastons i Fàbrega

Josep Bastons i Fàbrega (Palafrugell, 1927) és tot un referent en el món de la cançó de taverna. És més, Antoni Mas, pianista, músic prolífic i productor artístic del disc, el valora així: "És una figura capital. Darrera Ortega Monasterio va sorgir ell. Ha tret un partit extraordinari de la seva inspiració". Tapisser d'ofici, Bastons va es va anar endinsant en el món de la música com una afició, començant a tocar la bateria i a cantar amb diverses orquestres i formacions. De més gran, el destí el va dur a ser el gran compositor de les havaneres en català. "A més del seu talent, va tenir la sort i l'habilitat de trobar grans lletristes", afegeix Mas.

A més de retre un merescut homenatge en vida a Josep Bastons, aquest disc pot complir una funció didàctica en un doble sentit. Hi apareixen artistes que poden dur l'havanera a públics nous, mentre que la gent acostumada a escoltar les grans cançons d'en Bastons hi descobrirà una nova manera d'interpretar-les", reflexiona Antoni Mas.

Al programa també es parlarà sobre les pasterades de Llafranc (les informals reunions per cantar que fan Bastons i els seus amics), les connexions amb Menorca i Tòfol Mus, el moment actual de l'havanera com a realitat artística més enllà del circuit del rom cremat a les festes majors... i es podran sentir algunes de les 16 versions del disc: Gemma Humet amb "Vell veler", Sabor de Gràcia amb "Lola la tavernera", Cris Juanico amb "Sa barca de suro", Txell Sust amb "Tamariu", Los Guardians del Pont amb "La sirena i la lluna", Ginesa Ortega amb "Bolero", Indira amb "Negro Abelardo", Lydia Torrejón amb "T'estic perdent"...

Una finestra al món del folk
El programa Tradicionàrius a Ràdio 4, en conveni amb el CAT, es pot escoltar cada dissabte a Ràdio 4, de 14 a 15 h, i es pot escoltar i descarregar a través d'internet aquí. A més, ofereix entrevistes en profunditat amb destacats artistes de l'escena folk i de la música popular catalana en col·laboració amb el web Sons de la Mediterrània.

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · web@enderrock.cat