Actualitzat el 29/12/2017

Veus salvatges

Guerssen rescata joies dels setanta de La Terremoto i el duo Morena y Clara

L'activista musical Txarly Brown ha impulsat aquest desembre dos àlbums que rescaten dos tresors del gipsy funk i la rumba pop dels setanta: d'una banda, els senzills que La Terremoto va gravar per al segell Belter; de l'altra, una antologia dels tres LP que va gravar per a Discophon el duo Morena y Clara.    


Anana Funk Hip 1970-75
 (Pharaway Sounds / Guerssen, 2017) documenta la força del cant de Dolores Vargas 'La Terremoto' (Barcelona, 1936 - València, 2016), i molt especialment les gravacions que va fer per a Belter en uns anys en què la rumba catalana ja estava plenament consagrada com a música comercial, mentre irrompien noves sonoritats i empelts amb el funk, el rock, etc. Al llibret, a més, Txarly Brown reivindica l'artista i aporta valuoses dades biogràfiques, musicals i discogràfiques. "Va ser la nostra bèstica escènica, la nostra Tina Turner etapa Ikettes. Encara que soni com una opinió, tot i que cantant i ballant era molt millor que Lola Flores, no va gaudir mai del suport mediàtic i el do de gents de la gaditana. Potser és millor així. Dolores Vargas és vi de somelier i des d'ara disc de conoissieurs", escriu Txarly Brown.

En una òrbita semblant, No llores más (Pharaway Sounds / Guerssen, 2017) tria catorze temes extrets dels tres elapés gravats pel duo vocal Morena y Clara entre els anys 1976 i 1978, amb un so estrident, elèctric i esmolat que seguia el camí de les hiperexitoses Las Grecas. Si Las Grecas treballaven amb José Luis de Carlos, Morena y Clara ho feien amb Lauren Postigo; si unes gravaven per la multinacional CBS, les altres ho feien per la barcelonina Discophon. Cap dels dos duos va arribar al canvi de dècada en actiu, però escoltar ara aquelles gravacions amb veus aflamencades, lletres desconsolades i patrons de rumba i tanguillos marcats amb baixos i bateria ja no és una moda sinó un gaudi; un patrimoni sonor culminat per la sensibilitat del Jero de Los Chichos que es reivindica des de mons diversos. Per exemple, Maika Makovski, que va versionar el clàssic "No me convencerás" a la passada Fira Mediterrània de Manresa.

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · web@enderrock.cat