Jordi Martí Fabra | Actualitzat el 18/01/2018

Cent anys del príncep de la tenora

El Museu de la Mediterrània inaugura el 27 de gener una exposició dedicada a Ricard Viladesau

Avui, 18 de gener de 2018, fa cent anys que va néixer el tenorista i compositor Ricard Viladesau. Amb motiu de l'efemèride, el Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí organitzarà l'exposició Ricard Viladesau. El príncep de la tenora, que s'inaugurarà el proper 27 de gener (18 h).  
Ricard Viladesau Foto: Arxiu Museu de la Mediterrània

L'exposició podrà veure's durant tres mesos al Museu de la Mediterrània, que alberga el fons documental de Ricard Viladesau i Caner (Calonge, 1918; Barcelona, 2005), cedit per l'Ajuntament de Calonge. Després, la mostra serà itinerant i passarà per Girona i Calonge, entre altres indrets. Ricard Viladesau. El príncep de la tenora estarà organitzat en tres espais temàtics: l'intèrpret, el compositor i el 'divo'.

El músic Jordi Molina, que és qui l'ha coordinat, va ser alumne de Ricard Viladesau durant deu anys, de manera que poder treballar en aquest projecte ha estat com tancar un cercle. "Volem posar de relleu la seva importància com el músic més rellevant de la segona meitat del segle XX en el món de la cobla. Com instrumentista, no hi havia ningú com ell: va ser diferent i supervirtuós, va eixamplar l'instrument, va trobar notes noves... a partir d'ell la tenora fa un salt de qualitat. Tenia una digitació, una dicció i una facilitat natural espectaculars. I això que va formar-se d'una manera pràctimanent autodidacta en un entorn poc propici i que entre els 18 i els 23 anys, en el temps de la Guerra Civil i la primera posguerra, se'ls passa tocant amb la banda militar a l'exèrcit...". 

Pel que fa a la composició, Molina destaca: "De tots els compositors de la segona meitat del segle XX és el que es continua tocant avui. Viladesau ho ha tingut tot: sardanes que han agradat a nivell popular i de balladors, grans sardanes obligades, de concert... i als músics també els hi agrada moltíssim".

I després hi ha la part del personatge públic, el 'divo'. L'autor de frases com "Ningú ha tocat ni tocarà com jo" o "Jo vaig estudiar al Conservatori Viladesau". "Era tot un personatge, molt empordanès, benplantat i xulo. Hi ha una pila d'anècdotes i històries relacionades amb el seu caràcter. A més, era un personatge que als anys daurats de les cobles-orquestra, entre els cinquanta i els seixanta, es tractava amb la crema de la Costa Brava. Fins i tot, la premsa gironina li dedicava pàgines senceres explicant on passava les vacances. Era tota una figura", explica Jordi Molina.

Ricard Viladesau va formar part de la cobla orquestra Caravana (1943-1950) i posteriorment de La Principal de la Bisbal (1950-1970), a més de ser viola titular de l'Orquestra Simfònica Ciutat de Barcelona (1970-1984), on va arribar de la mà d'Antoni Ros Marbà. El títol de 'Príncep de la tenora' li va posar Pau Casals, després d'escoltar-lo el 1952 en un concert a Perpinyà.

Fer de músic
Abans d'inaugurar l'exposició, aquest dissabte 20 de gener, el Museu de la Mediterrània acollirà a les 18 h un altre esdeveniment interessant i vinculat a la cobla: la presentació de les gravacions fetes durant el 2017 del projecte Fer de músic, que recull la memòria oral dels músics que han treballat a les cobles-orquestres, amb la presentació d'un doble DVD que inclou també les gravacions del 2016. Concretament durant l'any passat es van enregistrar entrevistes a Tomàs Bahí i Martí (Corçà, 1935), instrumentista de tible; Antoni Ros Marbà (L’Hospitalet de Llobregat, 1937), director d’orquestra i compositor; Santi Arisa (Manresa, 1947), instrumentista de bateria i compositor, i Josep Maria Serracant (Sabadell, 1946), compositor.

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · web@enderrock.cat