Jordi Martí Fabra | Actualitzat el 21/02/2018

Falsterbo, cançons d'aigua clara

L'històric grup de folk publica el disc 'Nit amiga' (Picap, 2018)

El grup de folk Falsterbo, amb més de 50 anys de trajectòria, publica deu noves cançons a l'àlbum Nit amiga (Picap, 2018). Composicions de caliu acústic que sonen com l'aigua clara i canten a la senzillesa. En parlem amb Eduard Estivill, fundador del grup, que hi ha tocat fins avui.
Falsterbo. Foto: Juan Miguel Morales

Nit amiga reuneix unes quantes cançons que els tres Falsterbo actuals (Eduard Estivill, Montse Domènech i Jordi Marquillas) han anat escrivint en els darrers temps. “Són totes noves –explica Estivill–; Isidor Marí, amb qui hem compartit projecte en els darrers anys amb el nom Falsterbo Marí, va decidir aturar la col·laboració, tot i que continuarem fent algun concert plegats. Els tres que hem quedat hem fet ara aquest disc, qué és com un pas més en el camí.”

Jordi Marquillas, a més de tocar violí i mandolina, signa la majoria de músiques, mentre que Montse Domènech escriu bona part de les lletres. Estivill i Domènech van ser Falsterbo 3 al costat d'Amadeu Bernadet i de Joan Boix en diferents etapes als anys setanta, i van seguir com a duo al llarg dels anys vuitanta. Pel que fa a Marquillas, ja era part important de Falsterbo Marí i aquí ha fet un pas endavant. “Ens ajuda moltíssim no només en la composició, sinó també en els arranjaments. És com nosaltres en el sentit que no és professional. Ell és de 'telecos', però és un músic boníssim, toca violí, mandolina, guitarra... i li agrada la mateixa música que a nosaltres.”

Aquesta música que tant els agrada, no cal dir-ho, és el folk d'arrel nord-americana, molt especialment les cançons acústiques d'harmonies vocals a l'estil Crosby, Stills and Nash. “No ens preocupen gaire les modes. Ens importen poc perquè cantem per passar-ho bé i per fer companyia a qui li agradin les nostres cançons. Això és el que importa”, explica Eduard Estivill.

Entre les cançons del disc hi ha “Nit amiga”, potser la més emblemàtica perquè sonava al programa d'Estivill a Televisió de Catalunya De llit en llit, sobre el món del son. Però hi ha un fil conductor en totes: la senzillesa i el caliu, tant pel que fa al so com a les lletres. “En aquest disc hem aconseguit una cosa boníssima, i és que hem gravat els instruments acústics i hem cantant amb un micròfon central, com si estiguéssim assajant a casa, tal com es feien les antigues gravacions de blues i bluegrass...”

I pel que fa a les lletres, hi abunden els missatges i el cant a les coses senzilles: la nit i el dia, la companyia i la solitud, la feina artesana... “Sense ser transcendentals, ens agrada cuidar la part poètica de les lletres. Per nosaltres tenen un valor molt important. Sempre ens ha agradat molt escriure lletres que tothom pugui entendre, no estan pensades per a cap edat en concret”, conclou Estivill. De fet, la peça més emblemàtica del grup, l'adaptació catalana que Ramon Casajoana va fer de "Puff, el drac màgic", de Peter, Paul & Mary, és modèlica en aquest sentit, perquè funciona igual de bé entre els nens i entre els adults.

El 21 d'abril Falsterbo participarà al teatre Kursaal en la celebració dels 50 anys del recital del Grup de Folk a la Ciutadella de Barcelona.

Navega per les etiquetes

PicapNit amigafolkFalsterbo

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · web@enderrock.cat