Jordi Martí Fabra | Actualitzat el 09/03/2018

Vendaval balcànic al CAT

Balkan Paradise Orchestra presenta el seu primer disc al Tradicionàrius aquest 9 de març

L'any passat les Balkan Paradise Orchestra (BPO) van guanyar el X Concurs Sons de la Mediterrània i el XII Concurs Haizetara del País Basc. Aquest divendres 9 de març presenten el seu primer disc, K'ataka (Segell Microscopi, 2018), al CAT de Gràcia en el marc del festival Tradicionàrius.  
Balkan Paradise Orchestra. Foto: Matthias Peyerl

Deu noies dedicades als instruments de vent-metall, vent-fusta i percussió... i infectades pel virus balcànic, un virus musical poderós i benigne que les va començar a aplegar a Barcelona fa uns tres anys al voltant de referències com la Fanfare Ciocarlia. Segons expliquen les integrants de BPO K'ataka és un recull de tot el que les defineix i que ha format part d'elles des que aquest projecte va néixer. Això és l'arrel popular, els diferents gèneres musicals amb què han crescut i les noves músiques i sonoritats que han anat descobrint pel camí. 

El títol de K'ataka és onomatopeic. Fa referència al so dels instruments que fan la contra al grup (la trompa i el trombó) i creen un dels efectes rítmics que caracteritzen la música balcànica. La producció d'aquest àlbum ha anat a càrrec d'un gran músic, el trompetista de Sedaví David Pastor. Les BPO van confiar en ell i el seu criteri, i cal tenir en compte que gravar metalls no és gens fàcil.

El repertori del disc combina alguns temes antics que el grup ha anat tocant al llarg del temps amb altres de nous. I sobretot hi ha elements barrejats (per exemple, el "Bolero" de Ravel amb "La cançó del lladre") i molta varietat: cançons tradicionals catalanes mesclades amb balcàniques, melodies gallegues, tocs d'electrònica, etc. 
 
La publicació de K'ataka ha vingut acompanyada per la victòria en dos concursos. A més del Concurs Sons, el juny passat BPO va guanyar el concurs de música de carrer Haizetara, al País Basc, que convoca formacions de molts països i de molts estils diversos. Les Balkan s'hi van presentar en saber que en aquesta edició s'havia posat com a requisit que els grups inscrits tinguessin una majoria d'integrants fememines.

La formació actual de les BPO la integren Elisenda Fàbregas (percussió), Olivia Casas (tuba), Maria Puertas (helicó), Maria Cofan (trombó), Alba Ramírez (trompa), Eva Garín (clarinet), Laura Lacueva (clarinet), Alba Careta (trompeta), Berta Gala (trompeta) i Mila González (trompeta). 

El concert d'aquest divendres de les Balkan al CAT forma part d'un doble cartell. A la primera part, a partir de les 22 h, el multiinstrumentista gallec Fernando Barroso presentarà el seu darrer àlbum, Silence Lovers Club - Mandolin Pieces (Cuarto Baleiro, 2018).

L'any passat, les BPO ja van participar al Tradicionàrius. Així va sonar la seva versió de "Sandala":
FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · web@enderrock.cat