Actualitzat el 14/03/2018

I Congrés sobre la jota als territoris de parla catalana

Es realitzarà del 19 al 21 d'octubre a Falset

El teatre L'Artesana de Falset acollirà del 19 al 21 d'octubre d'enguany el I Congrés sobre la jota als territoris de parla catalana. Adreçat tant a experts com a aficionats, hi haurà comunicacions acadèmiques però també activitats i tallers lúdics.
'A vore', espectacle sobre la jota a la Fira Mediterrània del 2015. Foto: Josep Tomàs - Fira Mediterrània

Organitzat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l'Institut Ramon Muntaner i l'Ajuntament de Falset, la inscripció al congrés és gratuïta i està oberta a qualsevol persona, entitat o col·lectiu interessats. Poden presentar-s'hi propostes de comunicacions fins al 3 d'abril. Cal enviar el resum de la comunicació (màxim 500 paraules), especificant-ne el títol i a quin dels quatre eixos s’adscriu la proposta, i les dades de l’autor/a (nom complet, telèfon i adreça electrònica) a l'adreça  fonotecamtra.cultura@gencat.cat .
 
El congrés estarà organitzat en quatre eixos temàtics, que es presenten així:

1. Aspectes històrics
La jota és un dels casos més complexos de relació entre els àmbits popular i 'acadèmic', com ho demostra el fet de la seva incorporació, com a gènere, a l'obra d'autors clàssics. Malgrat que cal diferenciar les formes populars de les altres creades expressament per a l'escena, tampoc cal oblidar aquests aspectes culturals i històrics i la seva influència en la pràctica popular.
 
2. Aspectes identitaris i de patrimonialització
Les tradicions es reinventen constantment i ens identifiquen, en major o menor mesura, mitjançant processos d’adscripció grupal que canalitzen sentiments; processos lligats, sovint, al fenomen del folklorisme. Aquest eix pretén obrir un espai de reflexió sobre la construcció d’una identitat col·lectiva al voltant de la jota.

3. Ús i funció
Com qualsevol altre gènere musical provinent de la tradició oral però àmpliament incorporat a la música escrita, viu i vigent a molt indrets i recuperat o reinventat en altres, la jota ha tingut i encara té avui un rang diversíssim d’usos i funcions: ballada amb caràcter ritual, cantada –sovint amb textos improvisats– en rondes festives, traslladada a dalt de l’escenari, en saraus i bureos tradicionals o de nova creació, viscuda col·lectivament a places i carrers, esdevinguda símbol identitari en alguns territoris... Des d’aquest eix es pretendrà donar visibilitat sobretot a aquests usos i funcions més actuals que ens ajuden a traçar un mapa de la vigència de la jota a casa nostra.
 
4. Formes de transmissió
S'entendrà el concepte de patrimoni com els “béns que una persona hereta dels seus ascendents o avantpassats”. Transmissió, herència i patrimoni són conceptes que van lligats. Són múltiples els espais que avui i al llarg del temps han permès la transmissió de la jota: la vida quotidiana, la festa, l’educació formal i informal, etc.

Navega per les etiquetes

CongrésFalsetJota

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · web@enderrock.cat