Jordi Roura i Jordi Martí Fabra | Actualitzat el 15/04/2018

De Sanremo a Benidorm

L'època daurada dels festivals de cançó, al Club Trébol

Als anys seixanta els festivals de cançó van proliferar a la costa Mediterrània i van actuar com a motors de la música moderna. Aquest diumenge 13 d'abril el programa Club Trébol a Ràdio 4 recordarà moltes d'aquelles cançons. Algunes sonen avui la mar de bé. D'altres, no tant. Però totes van marcar una època.
El grup malagueny Los Gritos va interpretar "La vida sigue igual" a Benidorm

El Festival Internacional de la Canción de Mallorca va crear-se amb molta ambició i recursos, tot i que finalment va tenir una trajectòria curta i no va acabar de consolidar-se. Però s'hi van presentar bones cançons: per exemple el 1966, quan l'italià Toni Dallara va guanyar la tercera edició amb "Margarita".

A Barcelona, entre els anys 1959 i 1967 s'hi va celebrar el Festival de la Canción Mediterránea,
organitzat per Radio Nacional, Televisión Española i l'Ajuntament de Barcelona. Hi van passar els artistes més representatius interpretant els artistes més diversos i sorprenents. Ramon Calduch, per exemple, va tirar cap al surf cantant "Fiesta en mi corazón"; el 1963 Raimon i Salomé van establir una fita de la cançó catalana amb la cèlebre "Se'n va anar"; aquell mateix any, els italoargentins Los TNT van quedar segons amb "Paz", tot i que havien presentat cançons molt millors, com ara "Contrato". Itàlia va guanyar la primera edició, el 1959, amb "Binario" interpretada per Claudio Vila, i sempre va dur-hi grans artistes. També va vèncer l'any 1964, quan Emilio Pericoli i Wilma Goich van cantar "Ho capito que ti amo", del malaurat Luigi Tenco, tot i que la cançó va quedar desqualificada unes setmanes més tard en descobrir-se que no era ben bé inèdita. I el 1966, per exemple, hi va participar el gran Memo Remigi cantant "L'home de palla". 

Totes aquestes cançons i moltes més, com ara el tema en italià que Los Bravos van presentar al popular festival de Sanremo o la versió de "La vida sigue igual" que els malaguenys Los Gritos van dur a Benidorm a l'ombra de la versió molt més ensucrada de Julio Iglesias, sonaran en un programa especial en què també s'explicaran anècdotes i testimonis de l'auge i el declivi dels festivals de cançó als anys seixanta.

Navega per les etiquetes

cançóMediterraniFestivals

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · web@enderrock.cat