Actualitzat el 24/05/2018

Buscadors de l'espai flamenc-mediterrani

Mariola Membrives i la Piccola Orchestra Gagarin estrenen col·laboració al festival Ciutat Flamenco

El festival Ciutat Flamenco afronta la recta final aquest divendres 25 de maig amb l'estrena de la imprevisible trobada entre la cantaora Mariola Membives i la Piccola Orchestra Gagarin que encapçala el sard Paolo Angeli (sala Hiroshima, passis a les 20 i a les 22 h).  
Mariola Membrives

Mariola Membrives ja tenia pensat fer alguna cosa amb el violoncel·lista i serrador Sasha Agranov i amb el bateria Oriol Roca, amb qui ja havia treballat en la seva fantàstica revisió de les cançons d'Omega. Però la proposta del festival Ciutat Flamenco per bastir un projecte nou va fer-la decidir a afegir a l'aventura el tercer integrant de la Piccola Orchestra Gagarin: Paolo Angeli, ben conegut dels melòmans per la seva capacitat per propulsar la música popular sarda cap a l'inifint a través de la seva gran guitarra preparada. 

Els resultats d'aquesta singular trobada que amalgama fonts flamenques, formes de fer del free jazz i flaires mediterrànies es podran començar a comprovar aquest divendres a la sala Hiroshima del Poble-sec. El que uneix els quatre músics d'aquesta nova iniciativa és el gust pel risc? "Jo no crec que sigui tant el risc com la recerca –explica Mariola Membrives–, el risc sempre va implícit en el que fas, especialment quan ho fas en un context d'un festival on pot ser que no agradis als més puristes. Però en el moment de fer música no ho vius com un risc, sinó com una recerca. Busquem una manera de dir. Això és molt clar en el cas de Paolo Angeli, que ha arribat a crear-se la seva pròpia guitarra per buscar i trobar el seu so." 

Dels assajos que han fet aquests dies per preparar l'actuació, Membrives en destaca el respecte que tenen els seus companys pel flamenc. "Cal tenir molt de respecte per la tradició, encara que sigui per esmuntar-la", deixa anar amb saviesa morentiana. En aquest sentit, els concerts a la sala Hiroshima els plantejaran com una experiència o un viatge. Serà més vivència que no pas espectacle i avisen que pot passar de tot. Algunes pistes del repertori: romanços medievals, tarantes de Manuel Vallejo i La Niña de los Peines, alguna revisió d'Omega... i mirades noves a les profunditats de la soleá, de la qual miraran d'extreure "tot el seu caràcter, digne i solemne".
 
La cantaora cordovesa i barcelonina és amant dels talismans i té una estima especial envers la sala Hiroshima, amb la qual comparteix el gust per fer apostes valentes. Aquí va ser on l'any 2014 va començar a donar a conèixer el seu projecte Llorona, amb el contrabaixista Masa Kamaguchi, després de guanyar la convocatòria Infusiona't del Centre Cívic Besòs. De manera que Hiroshima és per ella el lloc ideal on presentar una proposta com la que la unirà a la Piccola Orchestra Gagarin.

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · web@enderrock.cat