Actualitzat el 13/06/2018

Tres dies amb segell original

El FIMPT de Vilanova i la Geltrú celebra la 38a edició del 15 al 17 de juny

El Festival Internacional de Música Popular i Tradicional de Vilanova i la Geltrú, més conegut per tothom com a FIMPT, ha travessat diverses etapes al llarg de la seva història, però sempre s'ha mantingut fidel als sons amb segell original. Del 15 al 17 de juny tindrà lloc la 38a edició. Repassem la programació.  
Els Biflats duran la seva fanfara catalana al FIMPT de Vilanova i la Geltrú. Foto: Arxiu del FIMPT

Primer dia: divendres 15 de juny. Des de fa uns anys, en el marc de l'espectacle inaugural del FIMPT s'interpreta una versió de la popular havanera "Passeig del Carme", de Pere Tapias. Enguany l'encarregat de fer-ho serà el compostior i pianista de Sallent Carles Cases, que la interpretarà a ritme de sirtaki i afegint així una nova baula a la cadena d'interpretacions que abans d'ell ja han perllongat músics com Carles Sanjosé, Carles Belda, Gemma Humet, Toti Soler, Elisabeth Raspall, Carles Dénia i la banda de l’Escola i Conservatori Mestre Montserrat. Al Teatre Principal (20 h), Cases presentarà L’esperit dels Obama, una reinterpretació personal de les melodies espirituals negres. I com a preàmbul del concert, a la porta del teatre, el duet de gralla i acordió Criatures, guanyadors del Concurs Sons 2016, presentaran el seu disc, Taumàtrop (Picap, 2917). En aquesta primera jornada de festival també hi haurà concerts a l'escenari de la plaça del Port. Començaran a escalfar l'ambient Bea Valladares Son Tres Trio, amb un repertori de música d'arrel cubana, i entrada la nit es podrà veure Muchacho & los Sobrinos, un dels grups més destacats en l'actual escena de la rumba catalana, presentant l'exquisit disc Carabutsí (Satélite K, 2016), i també l'espectacle Cinema tropical del grup colombià Puerto Candelaria, que posa a la batedora tot de músiques ballables, vistoses i festives, de la cúmbia a la balcànica, passant per l'ska i el chucu-chucu.

Segon dia: dissabte 16 de juny. A la tarda, la big band tarragonina i flabiolaire Els Francolins farà cercavila pel centre, i a la nit, a la plça del port, el duo folk de Carla Barroso i Cameron Moore donarà pas a Fok, l'espectacle en què l'acordionista basc Kepa Junkera (lligat al FIMPT des dels mateixos origens de la seva carrera) reinterpreta i homenatja la música tradicional catalana amb una bona colla de col·laboradors. Al mateix escenari, la nit culminarà després amb l'heterodoxa cobla empordanesa Biflats, que duen la sonoritat de la cobla a l'àmbit festiu de la rumba i la música balcànica en el disc Catalan Fanfare! (Picap, 2017).   
 
Tercer dia: diumenge 17 de juny. El darrer dia de festival al matí, tindrà lloc un dels esdeveniments que mai no falla: el Firasac, la fira de lutiers que convoca sacaires d'arreu, amb cercaviles incloses i concert dels mallorquins Es Vell Monara i es de Can Bou al castell de la Geltrú (13 h), oferint un espectacle divulgatiu del calendari festiu mallorquí. A la tarda, dos espectacles a l'auditori Eduard Toldrà faran de cloenda del festival. A les 19 h, s'estrenarà Polcat, producció que reuneix el graller català Manu Sabaté amb el trio polonès Janusz Prusinowski Kompania (l'any 2010 es van conèixer en un festival de masurques, i ara arriba el moment de comprovar on els han dut les seves exploracions conjuntes). I a les 21 h, final de festa amb el grup de folk gallec Os d'Abaixo, que presentaran el seu segon disc, Quixera ser dos paxaros (autoeditat, 2017), on recullen i arranjen amb imaginació poderosa peces de tradició oral recollides en la seva feina d'investigació de camp.

Navega per les etiquetes

FimptVilanova i la Geltrú

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · web@enderrock.cat