Jordi Martí Fabra | Actualitzat el 26/06/2018

Buscant les arrels comunes

Capella de Ministrers connecta música antiga i tradicional valenciana al disc 'Arrels'

La connexió entre la música de tradició oral, les formes més arcaiques de composició i la interpretació amb criteris històrics és la clau d'Arrels (Licanus, 2018), el nou disc de la Capella de Ministrers de Carles Magraner. Hi ha fandangos, boleros, peteneres... i les veus d'Elia CasanovaApa.
Presentació d''Arrels' a Torrent. Foto: Arlette Olaerts

Els músics de la Capella de Ministrers i les veus de la soprano Elia Casanova i el cantaor Josep Aparicio 'Apa' es troben a Arrels, un ambiciós treball on es dilueixen algunes línies separadores i tòpics musicals, que s'acosta a la música de tradició oral des de la perspectiva de la música històrica, i que constitueix l'enregistrament número 56 en la discografia de la formació. Tal com diu Magraner al llibret d'un àlbum especialment acurat, han volgut travessar "el fràgil pont que separava la música antiga (aquella que conservem impresa o en manuscrits) de la música de tradició oral" i també demostrar que la tradició pot ser especialment creativa. En aquest sentit, s'han incorporat al repertori (que inclou músiques populars d'arreu de les comarques valencianes, de Morella a Alacant) alguns textos de poetes i lletres escrites expressament.

Per la seva banda, el musicòleg Josep Vicent Frechina, que també ha treballat en el projecte, exposa al llibret: "Hi hagué un temps on la interessada divisió actual entre música culta i música popular mancava de sentit". I inclou una petita guia (en català, castellà, anglès i francès) on presenta els trets característics dels principals gèneres de la música tradicional valenciana: els cants de batre i les cançons de bressol; les polifonies religioses; el repertori de dolçaina i tabal –les seguidilles, les jotes, els fandangos i els boleros– i el cant d'estil, gènere privatiu de la tradició valenciana. D'aquest tresor que és el cant d'estil prové l'u que tanca el disc Arrels, amb instruments com les violes, l'arpa, la tiorba, el qanun... ocupant el paper que la rondalla acostuma a protagonitzar al carrer i subministrant un sumptuós coixí instrumental a la veu d'Apa.

El projecte va estrenar-se en directe el passat 9 de febrer a l'Auditori de Torrent, en el marc d'un cicle organitzat per la mateixa Capella de Ministrers que duia el mateix nom, Arrels, i que va incloure diverses actuacions i conferències al voltant de la música tradicional.

Enguany, a més, la Capella de Ministrers ha estat guardonada en la categoria de Música Antiga als International Classical Music Awards pel seu treball Quattrocento (Licanus, 2017), basat en la música i la dansa de la Corona d'Aragó a Nàpols.

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · web@enderrock.cat