Actualitzat el 30/06/2018

El batec de les minories, de Xile a l'Índia

Pascuala Ilabaca i Fauna actuen aquest diumenge 1 de juliol al CAT de Gràcia

La xilena Pascuala Ilabaca té ja una bona pila de seguidors a Barcelona i al CAT, on ha actuat ja unes quantes vegades de la mà del festival BarnaSants. Aquest diumenge 1 de juliol hi tornarà (19.30 h). Però abans, aquest dissabte 30 de juny, serà la protagonista al programa Tradicionàrius a Ràdio 4
Pascuala Ilabaca y Fauna

La cantautora i acordionista de Valparaíso Pascuala Ilabaca, acompanyada del seu grup Fauna, afronta aquests mesos una llarga gira que la durà per diversos països europeus i pels Estats Units, i que recalarà el diumenge 1 de juliol al CAT de Gràcia, en la seva única actuació a l'estat espanyol. En aquests concerts l'artista xilena presenta el disc El mito de la pérgola (2018), editat pel segell català El Petit Indie.

Com als treballs anteriors, el nou repertori gira al voltant d'un missatge universal i aplicable a totes les cultures del món: en aquest cas el títol fa referència a la pèrgola, l'espai que ocupa el centre de les places d'arreu i que hauria d'estar dedicat a reivindicar l'art i la ciutadania. "La cultura i la gent mereixerien sempre ocupar aquest espai central, però malauradament no sempre és així", explica Ilabaca als micròfons de Ràdio 4. Seguint aquest fil reivindicatiu, l'artista ha estat investigant diversos ritmes que han nascut a la via pública en països com Xile, l'Índia, Mèxic...

Així, el joc entre la globalitat i els localismes, el desarrelament dels migrants o l'empoderament de les comunitats minoritàries són elements centrals, per exemple, al primer senzill del disc, "El baile del Kkorayuna", del qual s'ha fet aquest videoclip d'ambientació minera i carnavalesca: 
 


Filla de dos pares artistes, i formada en un context de viatges (va néixer a Girona), Pascuala Ilabaca va aprendre a valorar la música popular ben aviat, amb influències poderoses com ara les de la nissaga Parra. De fet, un dels seus projectes més especials va estar dedicat a divulgar aspectes poc coneguts de l'obra de Violeta Parra. Viatges i estades en països com Mèxic i l'Índia, on va escriure un dietari en dècimes primer i després en vers lliure, van ser també determinants en la seva sonoritat. El fet d'anar amunt i avall ha estat clau en l'adopció d'un pràctic 'piano de motxilla' (l'acordió) i en el descobriment constant de les connexions entre la cultura dels pobles originaris arreu del món; aquestes connexions que han acabat sent part essencial en les seves obres.

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · web@enderrock.cat