Actualitzat el 03/09/2018

Patufet, on ets?

Una exposició al Palau Robert reivindica el folklorista i escriptor Aureli Capmany

Enguany se celebra el 150è aniversari del naixement d'Aureli Capmany. Per donar a conèixer la seva vida i la seva obra, el Palau Robert de Barcelona acollirà entre el 21 de setembre de 2018 i el 20 de gener de 2019 l'exposició Patufet, on ets? 

Aureli Capmany i un personatge entranyable vinculat a la seva vida: en Patufet

L'exposició reivindicarà el llegat del folklorista autodidacte, escriptor i promotor Aureli Capmany en la cultura catalana a partir del personatge d’en Patufet, protagonista de la revista infantil dirigida per Capmany. L’activitat s’emmarca en el conjunt d’accions programades per la Generalitat de Catalunya amb motiu de la commemoració del 150è aniversari del seu naixement.

Les contribucions d'Aureli Capmany (1868-1954) a la cultura popular catalana són nombroses i extraordinàriament valuoses. Va publicar la col·lecció Cançoner popular (1901-1913), amb més de cent cançons populars il·lustrades pels millors dibuixants de l’època, així com el Calendari de llegendes, costums i festes tradicionals catalanes (1951). Va ser un dels fundadors de l’Orfeó Català (1891) i de l’Esbart de Dansaires (1907), així com director de l’Esbart Català de Dansaires (1909).

D'altra banda, va ser el fundador i el primer director de la revista infantil En Patufet (1904) i va col·laborar en altres publicacions infantils. També és una figura cabdal per a l’estudi de la ciutat de Barcelona. Capmany, de formació autodidacta, va dur a terme una tasca pedagògica important donant eines als mestres i professors per al reconeixement de l’ús de la cançó, la dansa, el teatre, la rondalla i la llegenda com a eines pedagògiques.

L’exposició del Palau Robert s’estructurarà en deu apartats: Aureli Capmany i Farrés; En PatufetCançons, crits, orfeons i corals; Rondalles, contes, romanços i llegendes; Balls, danses, imatgeria festiva; Festes, costums; Sants, santes i mares de déu; Jocs, joguines; Barcelona; Gremis, confraries, oficis, i Teatres, espectacles i titelles. També es projectarà un audiovisual sobre la vida i la trajectòria d'Aureli Capmany.

La comissària de l’exposició i també de l’Any Capmany és Montserrat Garrich, autora del llibre Aureli Capmany, l’obra d’una vida. La inauguració, el dijous 20 de setembre a les 19 h, comptarà amb la seva presència i amb la de la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, Maria Àngels Blasco.

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · web@enderrock.cat