Actualitzat el 14/09/2018

La jota foguejada torna a cremar a Benissanet

La IX Festa de la Jota de la Ribera d'Ebre, aquest dissabte 15 de setembre

El poble de Benissanet acollirà aquest dissabte 15 de setembre la IX Festa a la Jota de la Ribera d'Ebre, una trobada itinerant organitzada entre l'associació Lo Fardell Patxetí i el Consell Comarcal. Entre els al·licients hi ha la recreació de la jota foguejada, que es ballava al poble abans de la Guerra Civil.
La III Festa de la Jota de la Ribera d'Ebre, a Rasquera. Foto: Arxiu Lo Fardell Patxetí

La festa es farà a la plaça de la Verdura del poble a partir de les 17.30 h, i totes les activitats seran d'entrada lliure i gratuïta. Entre les activitats destaca la recreació que es farà de la jota foguejada. A Benissanet –que va recuperar la seva jota l’any 2008, i actualment es balla per la Festa Major, per Sant Antoni i durant el tradicional concurs d’aufàbrigues– es ballava també una peculiar variant de jota, la jota foguejada: mentre les xiques ballaven la jota amb la seva parella, els amics dels balladors anaven tirant petards i correcames a les faldetes de les balladores per tal d’encendre-les.

Les noies ja hi anaven preparades i abans de sortir de casa ja s’havien mullat la part de dalt de la faldilla per evitar cremades al cos. L’endemà de la ballada de la jota, les balladores anaven a missa amb les faldes totes cremades. "La que la tenia més cremada de totes era la més orgullosa i la que es considerava la més guapa", recorda Mireia Grangé, coordinadora de la Festa de la Jota.

"Enguany en la festa comarcal intentarem reviure l’essència d’aquesta jota foguejada, perquè avui es mantenen els passos però no el foc. Només puc avançar que a la festa hi haurà molta jota i també foc i llum. Tindrem un fi de festa especial i espectacular, i no puc dir res més... ", afirma Grangé.

A més de la representació de la jota foguejada de Benissanet i de la ballada de les 17 dansades de tots els pobles de la comarca, amb l’acompanyament de la Banda de Música de Benissanet, hi haurà tallers de jota, mostra de productes artesans, berenar popular i subhasta de coques dolces. En aquesta edició també es convida la gent a fer fotos durant la festa i que les pugin a Instagram amb l'etiqueta #festadelajota2018.

Navega per les etiquetes

Benissanetjota foguejada

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · web@enderrock.cat