Actualitzat el 02/10/2018

Així cantaven i així vivien

Jordi Castellví recull i explica en un llibre les cançons de tradició oral dels darrers molins paperers

Cantar i fer paper (Eumo Editorial, 2018), de Jordi Castellví, és un llibre de música i d'història viscudes. A través de la cançó popular, l'autor reflexiona sobre el paper del cant en les comunitats humanes i evoca la realitat social, els conflictes i la vida quotidiana a l'antiga comarca paperera de Capellades.
Dones treballant al molí paperer

A Cantar i fer paper l'antopòleg Jordi Castellví ha recollit cançons que es cantaven a principi del segle XX en molins paperers de les conques de l'Anoia i del Mediona-Riudebitlles. Però no s'ha limitat a documentar un inventari fred, sinó que ha mirat de capbussar-se en tot el que aquests repertoris ens indiquen com a vehicles expressius de tot un món. En altres paraules, ha anat del text al context, exprimint el valor de les lletres cantades per mirar de conèixer al màxim les dures condicions de vida dels molins, els espais de lleure i de festa, etc. i posant en relleu que en paral·lel al desenvolupament industrial hi va haver també realitats culturals i patrimonis immaterials que convindria estudiar amb atenció.

Ho explica així l'autor a les primeres pàgines del llibre: "La cançó popular trenca el silenci dels patrimonis museístics ordenats, posa un nou so als relats que han domesticat la història econòmica del nostre passat i ens permet desorganitzar el temps i comprendre'l des del conflicte, des de la humanitat".

Bona part del repertori reproduït al llibre va ser recollit i fixat per Montserrat Cardús (1887-1918), una jove minyona i paperera de Lavit, que va morir de grip amb tot just trenta-un anys. I una altra part important prové de les festes i el ball de carnestoltes anomenat Dansot, molt vinculat als paperers de l'Anoia. Històries de noies apallissades o malcasades, descripcions de les dures condicions de vida al camp i la fàbrica –nens inclosos– o rimes lúdiques i picants per ajudar a passar les hores i les penes s'alternen amb comentaris i reflexions on Castellví reflexiona sobre la nostra manera de relacionar-nos amb el passat.

Finalment, l'obra trenca els motllos i tòpics que sovint han acompanyat els estudis musicològics i resulta un magnífic exemple de com, a través de l'estudi d'una realitat ultralocal, es pot reflexionar sobre conceptes com el progrés, les desigualtats socials, la discriminació de gènere, la tradició o la relació entre el passat i el present.

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · web@enderrock.cat