Actualitzat el 03/10/2018

Mediterrània i ritual

La 21a edició de la Fira de Manresa serà la darrera amb David Ibáñez com a director artístic

Tot està a punt perquè comenci la 21a edició de la Fira Mediterrània de Manresa. Del 4 al 7 d'octubre, posarà l'accent en l'aspecte ritual de la cultura popular i programarà alguns dels espectacles centrals a l'interior de la Seu.
La companyia basca Kukai Dantza inaugurarà la Fira a la Seu de Manresa. Foto: Arxiu Fira Mediterrània

La companyia basca de dansa Kukai Dantza, amb la col·laboració del coreògraf israelià Sharon Fridman i l'Orfeó Manresà, inauguraran la Fira Mediterrània aquest dijous 4 d'octubre a la Seu de Manresa amb l'espectacle Erritu (Ritual). I el ritual és precisament un dels eixos temàtics d'un esdeveniment que, fins al diumenge 7 d'octubre, programarà un total de 161 funcions de 116 companyies en diversos espais de la capital del Bages.

En la presentació de la Fira el passat 2 d'octubre al Museu de les Cultures del Món de Barcelona, l'antropòleg Manuel Delgado va fer una petita dissertació sobre l'omnipresència dels rituals, que va definir com a mecanismes foscos i obligatoris, que no tenen un sentit merament folklòric sinó que articulen les relacions humanes i les relacions socials. Després, el director de la Fira va explicar que la relació entre ritual i creació artística serà especialment present en deu dels espectacles programats: el citat de Kukai Dantza; la performances Pas per la Pau, d'Ada Vilaró; l'espectacle Malen, sobre el llegat ancestral entre les dones maputxes; Cuentos de azúcar, amb la ballarina flamenca Eva Yerbabuena i els cants japonesos d'Anna Sato; la Societat Doctor Alonso connectant els versos de Sant Joan de la Creu amb sonoritats populars; la ballarina Ji Hye Chung i un col·lectiu multidisciplinar d'artistes presentant El moviment de les coses que prenen temps; el ballarí flamenc Juan Carlos Lérida especulant al voltant de l'ofici de mecànic de cotxes; l'acròbata Júlia Farrero inspirant-se en les falles del Pirineu, i Carles Dénia presentant el seu treball sobre el Cant espiritual d'Ausiàs March.  

Aquesta serà la darrera edició de la Fira amb David Ibáñez com a director artístic. Ibáñez esgota el contracte enguany i posarà fi a una etapa de set anys al capdavant de l'esdeveniment manresà. En la presentació de la Fira d'aquest dimarts 2 d'octubre, la Directora General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, Àngels Blasco, ha explicat que al desembre es farà el relleu en la direcció, però que encara estan pensant quin procediment seguiran per dur-lo a terme. Per la seva banda, David Ibáñez ha fet balanç de la seva trajectòria en la direcció de la Fira i ha explicat que ha intentat potenciar tres vessants: la internacionalització, la introducció d'elements de ruptura i d'avantguarda i la col·laboració amb altres institucions i entitats de cultura popular.

Navega per les etiquetes

Fira MediterràniaRitualManresa

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · web@enderrock.cat