Jordi Martí Fabra | Actualitzat el 06/10/2018

Del país de l'olivera a l'espai sideral

Jonatan Penalba i Pau Figueres animen la segona jornada de Fira Mediterrània a la sala El Sielu

Divendres 6 d'octubre, segona jornada de la XXI Fira Mediterrània de Manresa. A la sala El Sielu es van poder veure dues de les propostes més interessants pel que fa a la música d'arrel: el cantaor de l'Alcúdia Jonatan Penalba i el guitarrista barceloní Pau Figueres. Un viatge del país de l'olivera a l'espai sideral.
Jonatan Penalba a El Sielu. Foto: Anna Brugués

El jove cantaor de l'Alcúdia Jonatan Penalba va presentar a la Fira el seu primer disc, De soca-rel (Temps Record, 2018): el seu punt fort és una veu amb sabor genuí que s'embolcalla en sonoritats de rondalla, però també reforçada amb bateria, teclats i baix, i sobretot un imaginari concretíssim que abraça el llegat del País Valencià més popular i compromès: Botifarra, Al Tall, Obrint Pas, Vicent Andrés Estellés, fandangos, boleros, havaneres, una sentida versió de "La Perxelera"... i fins i tot unes especials riberenques que Alan Lomax va documentar als llunyans anys cinquanta i que avui són a l'abast de tot el planeta a través d'internet.

I si Jonatan Penalba enfonsa els peus al país de l'olivera que tan bé van descriure Obrint Pas, Pau Figueres sembla decidit a propulsar-se cap a les galàxies que, molt més enllà, va anar explorant durant anys Paco de Lucía amb el seu sextet. En primer lloc per la música d'altíssima volada, però també pels títols del nou repertori, alguns dels quals semblen noms de coets espacials. Acompanyat del seu germà Arnau a les percussions, Ismael Alcina al baix (sense trasts, com Carles Benavent), Darío Barroso com a segona guitarra i Kquimi Saigi als teclats (estratosfèric el solo que es va marcar al bis), Pau Figueres va anar repassant les peces del seu flamant segon disc, Nada nuevo bajo el sol (Satélite K, 2018). En el que va ser el primer concert del Circuit Folc 2018, van sonar alegries neoflamenques a set temps; batuts de cordes deconstruïdes i processades amb loops sorprenents (extraodinària "Mabiche"); buleries entremaliades; peces d'arquitectura sofisticada i girs rítmics, tímbrics i tonals constants ("Lucy al 288-I"); una composició titulada "Masars II", intensa a més no poder i interpretada tot sol amb la guitarra, i finalment passatges més propers al pop de melodies agraïdes ("Nothing New Under the Sun"). Música superlativa d'un artista en plenitud, tot i que per al nombrós públic autòcton va ser una mica estrany escoltar Pau Figueres presentant la música en català, castellà i anglès. Peatges de les fires i de la globalització.

Navega per les etiquetes

Jonatan PenalbaPau Figueres

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
C/ Muntaner, 477, bxs. 2a · 08021 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · web@enderrock.cat